Društvo

Medicinari u USK idu u generalni štrajk: Političari se igraju s nama

Medicinari u USK idu u generalni štrajk: Političari se igraju s nama
Foto: Zlatan Čekić | Medicinari u USK idu u generalni štrajk: Političari se igraju s nama

BIHAĆ - Zdravstveni radnici u Unsko sanskom kantonu stupiće u generalni štrajk koji će uslijediti odmah nakon što se ispune neophodne zakonske procedure za njegovo organizovanje.

Ovo je potvrđeno na danas održanom sastanku u Bihaću predstavnika sindikalnih podružnica svih zdravstvenih ustanova u ovome kantonu, a istaknuto je kako su iscrpljeni svi mehanizmi koji su bili na raspolaganju medicinarima kako bi dobili zarađene decembarske  plate.

"Jedino što je preostalo za više od 2000 zdravstvenih radnika iz našeg kantona je organizacija generalnog štrajka. On neće trajati duže od deset dana i ukoliko problem ne bude riješen, mi smo spremni donijeti odluku o kolektivnom otkazu medicinara", istakao je Elvir Hrustanović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u ovdašnjem zdravstvu.

U međuvremenu, nezadovoljstvo medicinara kulminiralo je danas u Domu zdravlja u Bihaću, čiji su zaposlenici odbili da pružaju usluge pacijentima, osim u onim urgentnim slučajevima kada je pacijentima neophodna medicinska pomoć.

Štrajku će se pridružiti i Sindikat doktora medicine i stomatologije, čiji predsjednik, Amir Rekić, kaže kako su političari u Unsko sanskom kantonu potpuno pogazili dostojanstvo zdravstvenih radnika.

"Očigledno je da se politička borba u Unsko sanskom kantonu odvija preko naših leđa, danas smo žrtve mi, a sutra će biti policija, demobilisani borci, socijalne kategorije i ostali budžetski korisnici. Nedopustivo je da se političari ovako igraju našim sudbinama i ja ne znam šta je s tim ljudima, o čemu oni razmišljaju", kazao je Rekić.

On je rekao kako je ovakav odnos naročito uvredljiv u uslovima kada zdravstveni radnici podnose ogroman pritisak i žrtvu u pandemiji virusa korona.

Podsjećamo da Skupština USK, ni nakon više zasjedanja, nije usvojila neophodne finansijske dokumente za funkcionisanje ovoga kantona, pa između ostalog niti plan rada Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, čime je onemogućeno finansiranje čitavog zdravstva, te isplata plata medicinskim radnicima.

U međuvremenu, neke zdravstvene ustanove su iz sopstvenih rezervi isplatile decembarske plate svojim zaposlenicima, ali većina ustanova na svojim računima nema dovoljno sredstava za te svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije