Društvo

Medijski radnici i prosvjetari čekaju kineske vakcine

Medijski radnici i prosvjetari čekaju kineske vakcine
Foto: N.N. | Medijski radnici i prosvjetari čekaju kineske vakcine

BANJALUKA, SARAJEVO - Vakcinacija medijskih radnika, prosvjetnih radnika, te policijskih službenika u Srpskoj trebalo bi da počne nakon što stigne 80.000 "Sinofarmovih" kineskih vakcina.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrdio Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, početak treće faze imunizacije, tokom koje će svoje doze vakcina primiti javni radnici, očekuje se nakon što u Srpsku krajem ove sedmice stigne 80.000 kineskih vakcina proizvođača "Sinofarm".

"Kineske vakcine bi trebalo brzo da prođu kontrolu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Samim tim su se stekli uslovi da mi krenemo polako sa trećom fazom", rekao je Zeljković.

Dodao je da se paralelno radi i druga faza imunizacije građana Srpske.

"Trenutno se vakcinišu građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici, odnosno građani sa određenim hroničnim oboljenjima, koji u ovom trenutku mogu da se vakcinišu. One osobe koje pripadaju ovoj grupi, a nalaze se u akutnoj fazi svog hroničnog oboljenja, biće vakcinisane kada se steknu uslovi za to", objasnio je Zeljković.

Istakao je da su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS već pripremili spiskove koliko će se zaposlenika vakcinisati.

"Naravno, ti spiskovi se i dalje mogu dopunjavati. Takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS radi na pripremi svojih spiskova", kazao je Zeljković.

Dodao je da će u što kraćem roku pokušati da vakcinišu određen broj osoba iz svake od ovih skupina.

"Mi smo poslali zahtjeve svakoj medijskoj kući da dostave spiskove radnika koji su zainteresovani za vakcinaciju. Samim tim zbog specifičnosti posla i velikog broja kontakata medijski radnici spadaju u prioritetan dio treće faze imunizacije", naveo je Zeljković. Kazao je da zbog manjeg broja medijskih radnika vakcinaciju ove grupe građana mogu brzo da izvrše.

"Medijske radnike ćemo vakcinisati paralelno sa radnicima Republičke uprave inspekcijskih poslova, kojih takođe ima oko 200 koji su stalno na terenu", zaključio je Zeljković za "Nezavisne".

Kada je riječ o iskorištenosti vakcina protiv virusa korona, prema podacima objavljenim na stranici "Our World in Data", BiH ima sedam puta manje iskorištenih doza vakcina u odnosu na svjetski prosjek.

Prema ovim podacima, u BiH su iskorištene 1,92 doze vakcine na stotinu osoba, što je sedam puta menje od svjetskog prosjeka.

"Za imunizaciju u BiH je ukupno iskorišteno 63.376 doza, dok je u cijelom svijetu iskorišteno 1,15 milijardi doza. Prosječan broj iskorištenih doza na svjetskom nivou iznosi 14,74 na stotinu osoba", objavljeno je na stranici "Our World in Data".

Prema njihovim podacima, najveći broj potpuno vakcinisanih je u Srbiji, 21 odsto, a slijede je Slovenija sa 10 odsto, Hrvatska sa 4,9 odsto i Crna Gora sa 3,7 odsto.

Za BiH, Sjevernu Makedoniju i Kosovo na ovoj stranici nije navedeno koliko je građana u potpunosti vakcinisano. Kako je ranije najavljeno, danas bi trebalo da stignu i prve doze "BioTech/Pfiezerovih" vakcina iz Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije