Društvo

Migranti zaposjeli srpske kuće u selu Bosanska Bojna

Migranti zaposjeli srpske kuće u selu Bosanska Bojna
Foto: N.N. | Migranati zaposjeli srpske kuće u selu Bosanska Bojna

VELIKA KLADUŠA - Općinsko vijeće Velika Kladuša održalo je u proteklu srijedu višesatnu sjednicu o migrantskoj krizi, a od nadležnih državnih institucija je zatraženo da poduzmu aktivnosti oko zatvaranja kampa na području te lokalne zajednice, u kojem trenutno boravi oko 800 migranata.

Zatraženo je i da se sa drugih nekontrolisanih lokacija izmjeste ilegalni strani državljani u neki od centara u drugim dijelovima zemlje. Istaknuto je kako se ova općina već pune četiri godine suočava s migrantskom krizom, te da je takva situacija u potpunosti poremetila sve normalne tokove života. Također, od Ministarstva unutrašnjih poslova USK zatraženo je da se, uz podršku viših nivoa vlasti, ojačaju kadrovski i materijalni kapaciteti policije, kako bi se poboljšala ukupna sigurnosna situacija na području te lokalne zajednice.

Kako je istaknuto, trenutno najveći problem predstavljaju divlji migrantski kampovi, odnosno šatorska i improvizovana naselja koja su migranti podigli u blizini granice s Republikom Hrvatskom. Na tim mjestima ih boravi veliki broj, a te lokacije migranti koriste kao baze za pokušaj ilegalnog ulaska u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Velika Kladuša Admil Mulalić ističe kako je trenutno najkritičnija situacija u selu Bosanska Bojna, koje je prije rata bilo mahom naseljeno mještanima srpske nacionalnosti. U napuštenim i devastiranim objektima u tom mjestu trenutno boravi značajan broj migranata, među kojima i porodice s djecom.

"Samo u Bosanskoj Bojni trenutno imamo oko hiljadu migranata i teško se nositi s tim problemom. Podsjećam da postoji direktiva Evropske unije kojom se zabranjuje da uz njihovu granicu postoje takva ilegalna naselja, a područje naše općine je upravo takav granični pojas", ističe Mulalić.

On je dodao kako problem u Velikoj Kladuši predstavlja i nesaglasnost između lokalnih političkih aktera oko određivanja lokacije po uzoru na Lipu, kod Bihaća, gdje bi se mogao formirati novi migrantski kamp u koji bi se dislocirali migranti koji borave u gradskom području i divljim naseljima. Kako bi se barem djelimično olakšala ukupna situacija na području Velike Kladuše, Služba za poslova sa strancima je uz asistenciju policije USK u proteklu srijedu obavila dislokaciju 127 migranata, djece, žena i maloljetnika, s područja Bosanske Bojne u migrantski centar Borići u Bihaću. Prema trenutnim projenama, samo na području Velike Kladuše sada boravi oko dvije hiljade migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije