Društvo

Milićević: Propisana procedura u nabavci respiratora nije provedena

Milićević: Propisana procedura u nabavci respiratora nije provedena
Foto: Fena | Milićević: Propisana procedura u nabavci respiratora nije provedena

SARAJEVO - Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministarka finansija FBiH i zapovjednik Federalnog štaba Civilne zaštite, Jelka Milićević, smatra obavezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu učestvovale u navedenoj nabavci.

"Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog štaba Civilne zaštite i pribavlja saglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv korona virusa stigne, Federalni štab usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena“, naglašava Milićević.

Takođe podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog štaba Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

"Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH", istakla je ministrica Milićević koja je i zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, saopšteno je iz Ministarstva finansija FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije