Društvo

Ministarstvo nakon zahtjeva sindikata: Nema osnova za pregovaranje o povećanju plata

Ministarstvo nakon zahtjeva sindikata: Nema osnova za pregovaranje o povećanju plata
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Ministarstvo nakon zahtjeva sindikata: Nema osnova za pregovaranje o povećanju plata

BANJALUKA - Planom budžeta za 2023. godinu za zaposlene u sistemu obrazovanja, nauke i kulture, kao i za ostale budžetske korisnike, nisu planirana dodatna sredstva za povećanje plata, a to nam ne daje osnovu za pregovaranje o povećanju plata, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske smatraju da je važno zadržati stabilnost javnih finansija u narednom periodu, te omogućiti izvršenje obaveza dostignutog nivoa prava, a što omogućava usvojeni plan budžeta za 2023. godinu.

"Istovremeno potrebno je da radimo na jačanju materijalnog položaja i izgradnji autoriteta zaposlenih u školama Republike Srpske i vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima svih koji učestvuju u vaspitno obrazovnom procesu doći do željenog cilja", ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Predstavljanje Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj tražiće već u ovoj godini alokaciju sredstava za realizaciju dijela mjera za očuvanje bezbjednosti naših učenika i zaposlenih u školama.

Sindikat obrazovanja nauke i kulture je na posljednjem sastanku upoznat o aktivnostima oko izrade Programa i bio je saglasan da je potrebno da se posebna pažnja posvetiti vaspitnoj ulozi škole.

Ministar i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture razgovarali su sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske u više navrata od početka mandata ove Vlade, od decembra 2022. godine.

Ono što je primarno isticano i traženo na svim sastancima jesu novi pregovori o ujednačavanju platnih koeficijenata u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta Republike Srpske te priprema novih zakona o platama.

Vlada Republike Srpske, kao socijalno odgovorna Vlada, i u prethodnom periodu u kontinuitetu je predlagala zakone o platama čiji je efekat bio povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru uključujući i zaposlene u obrazovanju, nauci i kulturi.

Samo u perethodnih pet godina izdvojena su značajna sredstva za povećanje plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama kao i u oblasti nauke i kulture, a posljednje povećanje plata stupilo je na snagu u januaru 2023. godine kada je, zaposlenima sa srednjom stručnom spremom, plata povećana za pet odsto kao odgovor na inflatorne pritiske koji su najviše osjetili oni koji imaju najmanje plate.

Povezana vijest:

Sindikat obrazovanja RS tražio sastanak sa ministarkom, pa ih policija udaljila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije