Društvo

Sindikat obrazovanja RS tražio sastanak sa ministarkom, pa ih policija udaljila

Sindikat obrazovanja RS tražio sastanak sa ministarkom, pa ih policija udaljila
Foto: Arhiva/Ilustracija | Sindikat obrazovanja RS tražio sastanak sa ministrom, pa ih policija udaljila

​BANJALUKA – Sa transparentom “Ispravite nepravdu – izjednačite koeficijente” predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske prošetali su do Vlade RS tražeći sastanak sa ministarkom prosvjete i kulture Željkom Stojičić, a na kome bi se, kako su poručili ispravila nepravda prema prosvjetarima i konačno izjednačili platni koeficijenti.

Međutim, pored toga što nisu dobili odgovor iz resornog ministarstva, policija je udaljila članove sindikata ispred ove institucije, obrazlažući to činjenicom da je Vlada štićeni objekat.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS poručio je da je ovo već drugi put u prethodnih mjesec dana da traže sastanak sa ministrom.

"Tražimo da se poštuju odredbe Ustava i zakona Republike Srpske, da se poštuje socijalni dijalog i da se vode zvanični pregovori sa ministarkom zbog koje već četiri mjeseca nema pregovora. Zahtjevi se odnose na ujednačavanje platnih koeficijenata, te na zvanične i transparentne pregovore, jer je prosvjeta u brojnim problemima”, kazao je on.

Prema Gnjatićevim riječima, zaposleni u prosvjeti su najmanje plaćeni u Republici Sroskoj.

“Prosvjetni radnici su diskriminisani u odnosu na zaposlene u javnoj upravi budući da prosvjetari sa visokom stručnom spremom imaju i po nekoliko stotina maraka niže plate u odnosu na njihove kolege stručne saradnike zaposlene u Vladi i ministarstvima. Ovim ukazujemo na nepravdu, diskriminaciju i nepošten odnos Vlade i Ministarstva prema prosvjetnim radnicima. Uputićemo zahtjev premijeru, budući da ministarka ignoriše 15.000 zaposlenih članova Sindikata", najavio je Gnjatić.

Isto tako, on je dodao da su prosvjetni radnici na ivici strpljenja i da neće ostati nijemi na ignorisanje institucija.

Takođe, tvrdi Gnjatić, ovaj Sindikat nije konsultovan niti prilikom izrade 11 prioriteta za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj.

Gordana Radić, član sindikata i nastavnica matematike istakla je da su prosvjetni radnici ljuti i razočarani jer ih neko smatra manje vrijednima.

"Ja sam nastavnik matematike u osnovnoj školi mi po tri puta pišemo ocjene imamo elektronski dnevnik i još masu stvari koje moramo da radimo. Mi smo strpljivi, godijama čekamo. Nismo navalentni, tražimo razgovore", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije