Društvo

Mještani traže izmjenu trase autoputa, Golić: Politika umiješala prste

Mještani traže izmjenu trase autoputa, Golić: Politika umiješala prste
Foto: RTRS | Mještani traže izmjenu trase autoputa, Golić: Politika umiješala prste

BANJALUKA - Mještani Ivanjske, Verića, Bistrice i Gornje Omarske nezadovoljni su predviđenom trasom autoputa Banjaluka-Prijedor na kojoj bi, po sadašnjem prijedlogu, trebalo da se ruši 31 objekat u ovim mjestima. Zatražili su izmjenu trase.

Mještani ovih mjesnih zajednica obratili su se danas medijima, zajedno sa Duškom Ivićem, šefom Kluba poslanika DNS-a.

Poručili su da će svoje kuće braniti životom, zatraživši da trasa ide poljoprivrednim zemljištem.

Bogoljub Milekić iz Gornje Omarske rekao je da je zahtjev za izmjenu trase dostavljen na relevantne adrese.

"Pomjeranjem trase 200 metara kilometara izbjeglo bi se rušenje 31 stambenog objekta odnosno 27 kuća stanovnika koji bi bili ugoženi izgradnjom autoputa",  rekao je Milekić.

Ivić je istakao da prema prvom prijedlogu trasa nije ni trebalo da ide ovim terenom.

"Kada bi se trasa pomjerila za 200 ili 300 metara ne bi se rušili objekti. Autoput je dobar i građani nisu protiv autoputa, već žele da autoput bude na zadovoljstvo i korist svih mještana", rekao je on.

Ivić je upitao "ko je tako moćan da trasu autoputa usmjeri preko domaćinstava, umjesto preko poljoprivrednog zemljišta".

On je naglasio da će izgradnjom autoputa i rušenjem objekata mještani morati tražiti drugo područje za život i apelovao na Vladu da promijeni trasu puta na način da ona ide poljoprivrednim zemljištem.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je politika umiješala prste u priču o eksproprijaciji zemljišta za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor, te da to pitanje građanima nije adekvatno predstavljeno.

Golićeva je navela da je izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor u prvoj varijanti predviđala rušenje 880 objekata, te da je na kraju, uz angažman nadležnih, taj broj smanjen na 237, odnosno na 80 objekata na području grada Prijedora i 157 objekata na području Banjaluke.

"Ovaj dio koji je sada aktuelan je bio neznatno zastupljen kada je riječ o primjedbama, pa su svi začuđeni otkud sada toliki broj primjedbi, s obzirom na to da su nekoliko puta vođene javne rasprave o dionici",  rekla je ona i dodala da je najmanje primjedbi bilo iz Lamovite i Verića.

Golićeva je istakla da je plan parcelacije predvidio izbjegavanje rušenja objekata gdje god je to bilo moguće.

"Ukoliko na jednom dijelu izbjegnete rušenje, broj objekata koji bi se ukupno rušio se povećava ili se produžava trasa. Kinezi su koncesioni partneri i svaka promjena trase iziskuje njihovu saglasnost. Kod izgradnje velikih infrastrukturnih projekata ovakva dešavanja su neminovnost. Ova varijanta trase autoputa je usvojena u NSRS i ona je izabrana jer se njome najmanje objekata ruši", navela je Golićeva obraćajući se medijima u NSRS.

Ona je poručila da građani neće biti ni najmanje oštećeni u odnosu na sredstva uložena u objekte, te da su naknade veoma povoljne. Dodala je da će problem imati oni koji su izgradili objekte bez dozvola, te ih je pozvala da te objekte legalizuju.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije