SP Qatar 2022.

Društvo

Mladi ne mare ni za mjere ni za vakcinu

Mladi ne mare ni za mjere ni za vakcinu
Foto: Brian Merrill/Pixabay | Mladi ne mare ni za mjere ni za vakcinu
N.N.

BANJALUKA - Da korona ne pravi pauzu potvrđuje podatak da je za dan u Republici Srpskoj zaraza potvrđena kod 439 osoba, među kojima je čak 64 djece i tinejdžera, a ljekari upozoravaju na to da vakcinacija teče presporo i da se kraj epidemiji ne nazire.

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS, od 966 testiranih čak 45,92 odsto je pozitivnih na virus korona, a od posljedica zaraze preminulo je sedam osoba. U bolnicama se liječi 601 kovid pacijent, a na respiratoru su 63 osobe.

Zdravstveni radnici upozoravaju na to da epidemiološka situacija nije nimalo povoljna i da je zaraženih iz dana u dan sve više.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin ističe za Glas Srpske da u posljednjih nekoliko dana pregledaju dnevno u prosjeku 150 osoba sa simptomima kovida, od kojih oko osam pošalju u bolnicu i svi uglavnom ostaju na terapiji kiseonikom.

"Uglavnom je riječ o nevakcinisanim osobama, čak 80 odsto su nevakcinisani ili ukoliko su vakcinisani, onda su to pacijenti kojima sada već ističe šest mjeseci od druge doze pa je i imuni odgovor slabiji.

Mnogi se ne javljaju ljekaru kada primijete prve simptome, što nije dobro", rekla je Đukin.

Naglasila je da starije osobe najbolje prolaze u ovom talasu epidemije, jer su na vrijeme vakcinisane i pridržavaju se svih epidemioloških mjera.

Istakla je da vakcinacija veoma sporo teče, posebno među mladima.

"Trenutno je više zainteresovanih za treću dozu, nego za prvu", naglasila je ona.

Da su mladi najneodgovorniji saglasna je i direktorica Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović, naglasivši da omladina ne želi da se vakciniše, a uglavnom ne poštuju ni epidemiološke mjere.

"U prosjeku imamo između 80 i 100 novozaraženih sedmično. Otprilike nekih deset odsto novozaraženih su vakcinisani i oni uglavnom imaju blažu kliničku sliku", rekla je Mićunovićeva i naglasila da i u Trebinju vlada velika zainteresovanost za treću dozu.

Pune ruke posla imaju i u prijedorskom Domu zdravlja, a vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Slobodan Javor rekao je juče da će biti povećan broj timova u ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI) i kovid ambulantama ako bude nađen dodatni prostor da bi bila smanjena čekanja pred ovim ambulantama.

"U jednoj smjeni rade tri tima, ali i dalje imamo čekanja, po sat, dva ili duže", rekao je Javor.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da trenutno raspolažu dovoljnim brojem timova i lokaliteta za preglede pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama te kovid pacijenata i da nema čekanja, izuzev u momentima kada se vrši dezinfekcija objekata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije