Društvo

Mladi učili da je mir sloboda, a sloboda napredak

Mladi učili da je mir sloboda, a sloboda napredak
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi učili da je mir sloboda, a sloboda napredak

MAGLAJ - Učenici moraju znati da je mir bitan, da mir znači sloboda, a kada imamo slobodu, možemo i napredovati, rasti, možemo se usavršavati.

Kazala je ovo za "Nezavisne novine" Samira Mujkanović, direktorica Mješovite srednje škole Maglaj, govoreći o programu "Obrazovanje za mir", koji se sprovodi u okviru USAID-ovog projekta "Pro-Budućnost".

Naime, u ovom programu u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj učestvovalo je jedno odjeljenje, odnosno 21 učenik, koji su zajedno sa svojim profesorima prošli kroz šest radionica čije su teme bile toleracija, mir, saradnja, mirovno rješavanje konflikata.

Kako je kazala Mujkanovićeva, prema Akcionom planu koji su dobili 14. oktobra prošle godine, sa učenicima jednog odjeljenja su odradili šest radionica.

"Učenici su prošli kroz radionice čije su teme bile šta je to identitet, rješavanje konflikata, šta je mir, tolerancija, zatim traume i stresovi", rekla je Mujkanovićeva.

Istakla je da ovakve radionice i projekti imaju veliki značaj, da učenici znaju da se postave u određene situacije, te da znaju kako na najbolji način da riješe konfliktne situacije.

Dodala je da učenici kroz ovakve radionice uče i da poštivaju druge i drugačije.

"Nije bitno da li je u pitanju boja kože ili drugačija vjera, moramo prihvatiti drugačije, razumjeti ih i sarađivati sa drugim i drugačijim", navela je Mujkanovićeva, dodajući da je važno da učenici shvate kolika je bit mira, te da imaju obrazovanje koje je kroz mir, a ne kroz konflikte i stresove.

"Nakon što smo završili svih šest radionica, organizovali smo završnu aktivnost gdje smo predstavili sve što smo do tada uradili. Malo smo se i družili sa učenicima, a oni su dobili potvrde o učešću", rekla je Mujkanovićeva.

Kako je istakla Inela Tanković, profesorica pedagogije u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj, u programu su učestvovali učenici III-2 razreda elektrotehničara energetike.

"Ukupno je bilo šest radionica i bile su 'žive biblioteke', odnosno javno govorništvo žrtava rata. Radionice su imale za cilj promociju mirovnog obrazovanja u školama", rekla je Tankovićeva.

Dodala je da su radionice bile "Obilježavanje 21. septembra - Međunarodnog dana mira", "Kultura mira", "Komunikacija, stereotipi i predrasude", kao i kreativne radionice na časovima likovne kulture, "Identitet za pomirenje", "Transformacija konflikata" i "Javno govorenje žrtava rata".

"Na završnoj aktivnosti učenicima smo prezentovali sve radionice koje smo počeli da realizujemo u decembru 2021. godine, kada je organizovana prva radionica", kazala je Tankovićeva, dodajući da su zaključci sa svih radionica nosili jake poruke mira.

"Učenici su crtali i radove sa porukama mira, a u radionici 'Transformacija konflikata' smo podizali njihovo kritičko i aktivističko mišljenje", navela je Tankovićeva.

"Izradu ovog teksta  podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije