Društvo

Musa: Preporuka partijama da kampanje održavaju bez okupljanja

Musa: Preporuka partijama da kampanje održavaju bez okupljanja
Foto: Fena/Arhiva | Musa: Preporuka partijama da kampanje održavaju bez okupljanja

SARAJEVO - Okupljanja ljudi predstavljaju epidemiološku opasnost, s obzirom na to da se u posljednjih 10 dana bilježi ubrzano širenje virusa korona u populaciji i pogoršanje epidemiološke situacije, izjavio je član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva Sanjin Musa.

Musa je rekao da je Krizni štab izdao preporuku političkim partijama i kandidatima koji učestvuju u izborima da kampanje održavaju bez fizičkih okupljanja, te podsjetio da je broj osoba koje mogu boraviti unutra ili vani ograničen.

"Federalni štab je predložio da to bude 50 lica u zatvorenom, ali Kanton Sarajevo i od danas Hercegovačko-neretvanski smanjili su taj broj na 30", izjavio je Musa za Televiziju "N1", te dodao da je cilj smanjiti individualni rizik preventivnim mjerama i ponašanjem unutar zajednice.

Prema njegovim riječima, teško je držati pod kontrolom ovu bolest, jer ima dug period inkubacija, ima značajan broj asimptomatskih prenosa, oko 30 odsto, a osoba postaje zarazna i prije nego se pojave simptomi.

Govoreći o mogućnosti odgađanja održavanja izbora, Musa je rekao da bi značajno pogoršanje epidemiološke situacije "moglo kompromitovati taj proces", te dodao da su kantonalnim štabovima ostavili mogućnost parcijalnog "lokdauna".

Kada je riječ o stopi smrtnosti, Musa je naveo da ona iznosi 30 na 100.000 stanovnika, a više od 74 odsto su osobe starije od 65 godina, te doda da je hospitalizovano trenutno 312 pacijenata pozitivnih na virus korona, od kojih je 22 na respiratoru.

"Ovo je maraton u borbi s ovim virusom. Zdravstveni kadar koji je sve vrijeme angažovan je pred velikim opterećenjem sve vrijeme i cijela zajednica i društvo moraju učiniti da ne dođemo u situaciju da dođemo do takve opterećenosti zdravstvenog sistema da se ne mogne odgovoriti onima kojima je pomoć zaista potrebna", istakao je Musa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije