Društvo

Na 15 prelaza na području FBiH izdata 3.954 rješenja o izolaciji putnika

Na 15 prelaza na području FBiH izdata 3.954 rješenja o izolaciji putnika
Foto: Ilustracija | Na 15 prelaza na području FBiH izdata 3.954 rješenja o izolaciji putnika

SARAJEVO - Federalni inspektori su na 15 graničnih prelaza izdali ukupno 3.954 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor i izolaciju na period od 14 dana, izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Riječ je o graničnim prelazima Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo, te Doljani, Velika Kladuša, Gabela Polje, Bosansko Grahovo/Strmica, Osoje, Čepikuće, Neum jedan i Neum dva, Ivanica, gdje se u tri smjene vrši dvadesetčetvoročasovna kontrola putnika i roba, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U saopštenju se navodi da je za 189 državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj, koji su ispunili sanitarni upitnik, dato uputstvo o samoizolaciji, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi i za 23 lica državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, kao i na ona lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

"Do ovog trenutka, Federalna uprava za inspekcijske poslove nije dobila podatak niti o jednom licu koje je državljanin BiH s prebivalištem na području FBiH, a koje je u BiH ušlo preko graničnih prelaza u Republici Srpskoj, te očekujemo da ćemo što prije dobiti podatke iz Inspektorata, kako bi iste proslijedili kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova", ističe se u saopštenju.

Ajdinović je naveo da sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata Republike Srpske izriču mjere izolacije za sva lica državljane BiH, bez obzira na njihovo prebivalište.

On je napomenuo da su prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, u saradnji sa Krzinim štabom Federalnog ministarstva zdravstva, precizirane procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad, kako stranim, tako i vozačima državljanima BiH, kako bi se omogućilo da isti nesmetano obavljaju svoje poslove u prekograničnom prometu roba, te procedure u vezi sa prelaskom granice za lica i pacijente u pograničnim područjima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije