Društvo

Na graničnim prelazima u RS izdato 11.847 rješenja o izolaciji

Na graničnim prelazima u RS izdato 11.847 rješenja o izolaciji
Foto: Arhiva | Na graničnim prelazima u RS izdato 11.847 rješenja o izolaciji

BANJALUKA - Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove u protekloj sedmici izdali su 11.847 rješenja o izolaciji licima koja su ušla u BiH preko graničnih prelaza na području Republike Srpske, a najveći broj putnika ušao je preko prelaza Gradiška, Brod, Rača, Karakaj, Donja Gradina, Vardište, Klobuk i Šepak.

U okviru preduzimanja mjera na suzbijanju širenja korona virusa na području Srpske i BiH republički inspektori sprovode dvadesetčetvoročasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva na 19 graničnih prelaza.

"Od ukupnog broja kontrolisanih lica, 4.809 imaju prebivalište ili boravište na području Federacije BiH, te su podaci o njima dostavljeni Federalnoj upravi za inspekcijske poslove radi praćenja kretanja i stanja putnika", saopšteno je iz Inspektorata.

Iz ove institucije navode da je 259 lica sa prebivalištem na području distrikta Brčko, te da su njihovi podaci dostavljeni nadležnim inspekcijskim organima.

"Podaci o putnicima koji imaju prebivalište na području Srpske nakon sortiranja dostavljaju se nadležnim domovima zdravlja prema mjestu prebivališta putnika, radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti", pojašnjavaju iz Inspektorata.

Kada je riječ o određenim informacijama da se kasni sa dostavljanjem podataka, iz Inspektorata su naveli da su kontaktirali pojedine domove zdravlja, nakon čega je utvrđeno da su te ustanove imale poteškoća sa ažuriranjem vlastitih imejlova.

"Inspektorat ulaže maksimalne napore da obrada podataka traje što kraće, iako je to izuzetno obiman posao s obzirom na postojanje više od 50 domova zdravlja u Srpskoj. Kompletan administrativni dio službenika usmjeren je na obradu i sortiranje podataka, upravo da bi informacije blagovremeno bile dostavljene za svaki dom zdravlja pojedinačno, radi njihovog efikasnijeg rada", ističu iz Inspektorata.

U saopštenju se dodaje da je s ciljem preduzimanja mjera za nesmetan protok robe i ljudi provjereno i vrije potrebno inspektoru za pregled jednog lica i izdavanje rješenja o izolaciji na graničnom prelazu.

"Utvrđeno je da nadležni inspektor u prosjeku u roku od dva do tri minuta završava obradu podataka i izdavanje rješenja za jednog putnika", dodali su iz Inspektorata.

U saopštenju se konstatuje da Inspektorat preduzima brojne organizacione i logističke mjere da bi se procedure kontrole ubrzale i smanjilo čekanje na graničnim prelazima u dijelu poslova ovog organa.

Iz Inspektorata napominju i da su lica koja ulaze BiH obavezna da prođu i kontrolu graničnih i carinskih službenika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije