Društvo

Najavljena sanacija štete prouzrokovane poplavama u Modriči

Najavljena sanacija štete prouzrokovane poplavama u Modriči
Foto: N.N. | Najavljena sanacija štete prouzrokovane poplavama u Modriči

MODRIČA, PRIJEDOR - Jako nevrijeme praćeno snažnim pljuskovima i grmljavinom pogodilo je u petak i subotu Republiku Srpsku, a najteže je prošla opština Modriča, u kojoj je ogromna količina vode pala na uže gradsko jezgro i izazvala poplave u ulicama, te narednih dana slijedi sanacija štete.

Republička uprava civilne zaštite posjetila je u subotu ovu opštinu, kojoj će pružiti svu materijalno-tehničku podršku te ukoliko bude potrebno angažovati ljudstvo radi sanacije štete usljed poplava.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite, istakao je na sastanku sa Jovicom Radulovićem, načelnikom Modriče, da će ova lokalna zajednica dobiti vodene pumpe, isušivače vlage i dezinfekciona sredstva, kao i da će ukoliko bude potrebe biti angažovani ljudi.

"Zajedno sa Vladom Republike Srpske naći ćemo način da pomognemo Modriči u saniranju nastale štete", rekao je Novitović.

Naveo je da je sa rukovodstvom Modriče bilo riječi i o preventivnim mjerama jer se narednih dana očekuje novi talas padavina.

Radulović je kazao da nemaju kišnu kanalizacionu mrežu, zbog čega veće padavine prave probleme u centru i u Srpskoj Varoši, u mjesnoj zajednici Modriča 2.

"Brzo smo reagovali i spriječena je veća šteta po privredu i domaćinstva", kaže on.

Jako nevrijeme, praćeno obilnim padavinama i jakim vjetrom i grmljavinom, pogodilo je u subotu uveče i Prijedor, a zbog obaranja nekoliko stabala intervenisali su vatrogasci, dok nekoliko časova u nekim naseljima nije bilo struje.

Iz preduzeća "Vode Srpske" saopšteno je da se u slivu rijeke Bosne očekuje znatniji rast vodostaja, a u Doboju i Modriči se prognozira dostizanje kote redovne odbrane od poplave sa vrhom poplavnog talasa s ponedjeljka na utorak.

"Prognozira se rast vodostaja i u slivu rijeke Ukrine, gdje postoji i mogućnost pojave bujičnih poplava, kao i u slivu rijeka Vrbanje, Sane, Ribnika, Prače, Rakitnice, Žepe i na širem području Sarajeva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u slivu Vrbasa očekuje rast vodostaja, ali bez dostizanja kote pripremnog stanja ni na jednoj prognoznoj lokaciji.

"U slivu Une i Sane takođe se očekuje rast vodostaja, a na prognoznoj lokaciji Sanski Most na rijeci Sani i u Kostajnici na rijeci Uni mogla bi da bude dosegnuta kota pripremnog stanja", ističe se u saopštenju.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, narednih dana će biti promjenljivo vrijeme sa povremenom kišom i pljuskovima, a stabilizacija vremena i toplijeg vazduha se očekuje u srijedu.

"Najviše padavina narednih dana se očekuje u Krajini, prvo na jugozapadu, zatim u regionu Banjaluke, pa i na sjeverozapadu. Lokalne količine padavina pri jakoj kiši mogu biti preko 50 litara po metru kvadratnom, tako da postoji opasnost od bujičnih poplava", upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije