Društvo

Nastava ne trpi zbog zaraženih

Nastava ne trpi zbog zaraženih
Foto: N.N. | Nastava ne trpi zbog zaraženih

BANJALULA, TREBINJE, ISTOČNO SARAJEVO - U Republici Srpskoj na virus korona trenutno je pozitivno 139 nastavika u osnovnim i 81 u srednjim školama, ali to ne utiče na nastavni proces.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je za "Nezavisne novine" da na prodručju banjalučke regije trenutno imaju 38 nastavnika u izolaciji te 28 nastavnika koji su pozitivni na vurus korona.

"Nastava se odvija bez problema te je situacija podnošljiva, a zamjena u školama ima dovoljno", kazao je Popržen.

Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, kazala je za "Nezavisne novine" da na području ovih regija dvije škole imaju veći broj nastavnika koji su pozitivni i nalaze se u izolaciji.

"Što se tiče ostalih škola nemamo većih problema, nemamo mnogo nastavnog osoblja u izolaciji, jedan ili dva nastavnika po školi", kazala je Čančareva.

Dodala je da imaju dovoljan broj nastavnika koji rade u školama, te se nastava odvija redovno po planu.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kazao je za "Nezavisne novine" da trenutno imaju 10 pozitivnih nastavnika te 10 nastavnika u izolaciji.

"Svi nastavnici su dobro, te nastavu obavljaju online, pošto su škole u Trebinju na online sitemu", kazao je Nadaždin.

Dodao je da je solidarnost nastavnika na velikom nivou te se međusobmo mijenjaju. Takođe, na virus korona trenutno je pozitivno 167 učenika osnovnih te 159 đaka srednjih škola.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da Ministarstvo redovno prati epidemiološku situaciju u školama te ukazala na neophodnost poštovanja preporučenih epidemioloških mjera.

Dodala je da ove mjere za cilj imaju redovno i nesmetano odvijanje nastave u školskim klupama, posebno sada kada se u Srpskoj bilježi rast broja zaraženih virusom korona.

"Nadamo se da ćemo prevazići ovaj talas virusa korona i da ćemo se vratiti redovnim aktivnostima. Naravno, epidemiološka situacija će nalagati da li će se nastava odvijati online ili u školskim klupama, s ciljem očuvanja zdravlja", rekla je Trivićeva.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović, konstatovano je da se nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u RS odvija nesmetano u školskim klupama, osim u Trebinju, Ljubinju, Višegradu i Sokocu, gdje se organizuje nastava na daljinu zbog pogoršane epidemiološke situacije, a u resorno ministarstvo stigao je i zahtjev za online odvijanje nastave iz Osnovne škole "Petar Kočić" u banjalučkom naselju Kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije