Društvo

Nebojša Šešlija za "Nezavisne": Netačnim odgovorima ugrožavaju medicinare

Nebojša Šešlija za "Nezavisne": Netačnim odgovorima ugrožavaju medicinare
Foto: N.N. | Nebojša Šešlija za "Nezavisne": Netačnim odgovorima ugrožavaju medicinare

Bolnica "Srbija" je spremna za prijem pacijenata zaraženih virusom korona u regiji koju pokriva, rekao je "Nezavisnim" Nebojša Šešlija, direktor ove bolnice.

"Značajno je što su testirane osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnom osobom iz Predsjedništva BiH negativne, isto kao i osobe koje su vezane za smrtni slučaj pacijenta iz Ilidže", rekao je on.

NN: Kakva je trenutno situacija u Bolnici "Srbija"? Koje mjere preduzimate?

ŠEŠLIJA: Situacija u bolnici je stabilna i redovna. Trenutno radimo smanjenim intenzitetom u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Instituta za javno zdravstvo RS i Republičkog štaba za vanredne situacije. U principu, sve preporuke što su došle do nas smo ispoštovali. Pripremili smo prostor u slučaju povećanog broja pacijenata koji bi bolnica trebalo da zbrine. Osposobili smo objekat bivše pulmologije koji nije u funkciji od ulaska u novi prostor bolnice. Prostor je opremljen. Još nije stavljen u funkciju, ali je spremno da u slučaju potrebe bude stavljen na raspolaganje.

NN: Kakvo je zdravstveno stanje, imate li potvrđenih slučajeva?

ŠEŠLIJA:  Zdravstveno stanje je stabilno, nemamo osoba s potvrđenim virusom korona. Uzeto je 70 briseva na području ove regije, 59 imamo gotovih nalaza i svi su negativni, za 11 očekujemo rezultate. Značajno je što su testirane osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnom osobom iz Predsjedništva BiH negativne, isto kao i osobe koje su vezane za smrtni slučaj pacijenta iz Ilidže.  Trenutno je 468 stanovnika pod zdravstvenim nadzorom, 416 je izašlo iz nadzora, i što je posebno bitno,  što  pod nadzorom nema niko sa simptomima kovida-19, uglavnom se radi o osobama koje su doputovale iz inostranstva.

Najveći problem nam predstavlja blizina Sarajeva kao najvećeg grada u BiH i potencijalno moguće povećanje broja oboljelih.

NN: Iako je teško govoriti o dovoljnoj pripremljenosti s obzirom na to da smo vidjeli da se i neke bogate zemlje muče s manjkom kapaciteta, ali mislite li da ste se uspjeli pripremiti u slučaju većeg priliva pacijenata?

ŠEŠLIJA: Za prijem prvih pacijenata smatramo da smo potpuno spremni. Sve ostalo, u slučaju pogoršanja kompletne situacije na području ove regije, imamo instrukcije da će dodatno djelovati Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo.  U konstantnom smo kontaktu sa Ministarstvom zdravlja, izvještavamo o svim aktivnostima ustanove i ispunjenosti obaveza prema dostavljenim uputstvima i zaključcima.

NN: Kako se stanovništvo generalno ponaša u vašoj regiji? Da li se, prema Vašem viđenju, poštuju mjere koje su donijele vlasti RS?

ŠEŠLIJA: Stanovništvo je pozitivno reagovalo na sve apele koji su došli iz bolnice i o broju dolazaka u samu ustanovu, jer smo im rekli da dolaze samo u hitnim i akutnim stanjima. Tako da, u principu, smatram da je reakcija zadovoljavajuća, s tim da prilikom dolaska i prilikom ispunjavanja listića na trijažnom punktu treba da nam daju tačne odgovore, da ne manipulišu odgovorima na pitanja koja su postavljena jer tako ugrožavaju i zdravstvene radnike i mogućnost kvalitetne trijaže i sprečavanja pojave virusa u bolnici.

NN: Da li ste u bolnici radili bilo kakve računice ili procjene kada bi mogao nastupiti najveći pritisak, s obzirom na to da čujemo od brojnih bolnica u drugim zemljama da je najvažnije da se pravilno procijeni epidemiološka situacija kako bi se na vrijeme pripremili?

ŠEŠLIJA: Trenutno nemamo nijednog zaraženog, 619 stanovnika je registrovano na području koje pokriva Bolnica "Srbija" u procesu zdravstvenog nadzora, tako da u ovom trenutku ne možemo dati precizan odgovor u smislu daljeg razvoja situacije. Postoji Štab na nivou Republike koji to procjenjuje. Mi smo, u principu, spremni na bilo koju situaciju.

NN: Šta biste preporučili građanima kad je u pitanju preventiva, koje mjere treba da preduzmu, šta treba da rade?

ŠEŠLIJA: Moja preporuka je da se svi pridržavaju mjera koje donosi Ministarstvo zdravlja. Mislim da to odlično rade i mislim da je to na sreću naših građana i svih stanovnika RS.

NN: Da li imate neku procjenu koliko se ljudi iz ove regije nalazi u inostranstvu, da li namjeravaju dolaziti ili se vratiti kući i jeste li spremni za tu situaciju?

ŠEŠLIJA: Nemamo te podatke u bolnici. To je pitanje za gradonačelnika i druge institucije. Naše je da se pripremimo za sve eventualnosti, i mi to činimo maksimalno koliko možemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije