Društvo

Nenadić: Neophodno zapošljavanje vozača u domovima zdravlja u KS

Nenadić: Neophodno zapošljavanje vozača u domovima zdravlja u KS
Foto: Anadolija/Arhiva | Nenadić: Neophodno zapošljavanje vozača u domovima zdravlja

SARAJEVO - Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da će se morati prekršiti moratorijum na zapošljavanje u zdravstvu u pojedinim slučajevima, prije svega u angažovanju nemedicinskog kadra kao što su vozači za prevoz pacijenata u domovima zdravlja, koji su trenutno neophodni.

Nenadić je u razgovoru sa šefom kantonalne Kancelarije za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduanom Kafedžićem rekao da se moratorijum na zapošljavanje ne odnosi jedino na zapošljavanje medicinskih radnika u javno-zdravstvenim ustanovama.

Prema njegovim riječima, u uslovima nedostatka kadra, kao i povećanog broja oboljelih od virusa korona, u javno-zdravstvenim ustanovama, zdravstveni sistem otežano funkcioniše.

Kafedžić je istakao da su očigledni napori Nenadića kako bi se ova pitanja riješila, te dodao da je dao odgovarajuće preporuke vezano za ovu situaciju, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Nenadić je informisao Kafedžića i o zaključcima u vezi sa zdravstvenom zaštitom i borbom protiv virusa korona u Kantonu Sarajevo, nabavkama koje se realizuju u Kantonu, a vezane su za borbu protiv virusa, posebno kada je riječ o implementaciji dva sporazuma, potpisana između UNDP-a i Vlade, te UNDP-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Oni su razgovarali i o kontrolama federalne i kantonalne inspekcije u javno-zdravstvenim ustanovama, u domenu preispitivanja i izvršavanja naredbi i zaključaka kriznih štabova Federacije BiH i Kantona, te kantonalne Vlade, a prije svega zaključka koji se odnosi na obezbjeđivanje dodatnih 30 odsto bolničkih kapaciteta za zbrinjavanje kovid pacijenata u Kantonu Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije