Društvo

Nevrijeme poharalo Gradišku i Laktaše

Nevrijeme poharalo Gradišku i Laktaše
Foto: radio Gradiska | Nevrijeme poharalo Gradišku i Laktaše

GRADIŠKA, LAKTAŠI - Gradišku i Laktaše u noći četvrtak na petak zahvatilo je strašno nevrijeme koje je napravilo materijalnu štetu na objektima, ali i na poljoprivrednim usjevima i infastrukturi.

Tako su vjetar i grad uništili zgradu i automobile "Elektrokrajine" u Gradišci, dok je u Laktašima pričinjena velika šteta na poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi.

Mišo Čagljević, rukovodilac "Elektrodistribucije" Gradiška, koja radi u sklopu "Elektrokrajine", kazao je za "Nezavisne" da je olujno nevrijeme praćeno gradom i ledom napravilo štetu od najmanje 70.000 KM. 

"Oko 250 metara kvadratnih krova je u potpunosti dignuto, a taj krov, odnosno paneli su pali na automobile i tri automobila oštetili, od toga jedan u potpunosti", rekao je Čagljević. Dodaje da je osim krova i automobila kompletna arhiva unazad 40 godina, koja je bila na tavanu, pokisla i ona je sada gotovo neupotrebljiva. Kako kaže, najvažnije je da se zgrada uspije pokriti kako ne bi pala još neka kiša.

"Što se tiče snabdijevanja grada strujom, imali smo četiri dalekovoda u kvaru i imamo više desetina kvarova na niskom naponu. Dva smo dalekovoda popravili, a ostale dalekovode bi trebalo da popravimo u toku dana. Računamo da ćemo do kraja dana obezbijediti normalno snabdijevanje na području grada", kazao je u petak Čagljević.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, rekao je za "Nezavisne" da je nevrijeme napravilo najviše štete na zgradi "Elektrokrajine".

"U gradu je puno polupanih stakala, polomljenog drveća i lišća po ulicama, koje ekipe gradske 'Čistoće' i Civilne zaštite trenutno uklanjaju", rekao je Adžić.

Osim "Elektrokrajine", oštećeni su krovovi na objektima nekih drugih preduzeća i privatnih kuća, porušena su stabla u parkovima i drugim mjestima.

Ljiljana Kresojević iz Gradiške rekla je da je nevrijeme bilo užasno i slušati i gledati, jer je led veličine lješnika padao više od deset minuta.

"Inače se ne bojim, ali sam se dok je nevrijeme trajalo pokrila po glavi. Samo sam čula kako lete i padaju stvari sa balkona komšija i molila se da nekoga ne povrijede ili naprave neku štetu. Slomljeno drveće, grane popadale na auta, lišće i granje svuda po putu te oštećeni krovovi su slika koju sam prvu ugledala jutros kada sam prošla kroz grad. Strašno izgleda", rekla je ona za "Nezavisne".

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, kazao je da su na pojedinim parcelama polegli strna žita i kukuruz.

"Opštinske ekipe obilaze teren i zasad nemamo informacije o razmjerama štete, ali je evidentno da je znatna na poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi", pojasnio je Karapetrović. On je dodao da je bilo i dosta oborenih stabala koja su zapriječila puteve, a vatrogasne jedinice su tokom noći uspjele da ih uklone da bi saobraćajnice bile prohodne.

Karapetrović je dodao da nevrijeme nekoliko puta godišnje pogodi ovu lokalnu zajednicu, te da nastoje da pomognu koliko je moguće u saniranju štete, prvenstveno kada je riječ o stambenim i infrastrukturnim objektima.

"Nažalost, kada je riječ o šteti na poljoprivrednim usjevima, nismo u mogućnosti da pružimo znatniju pomoć našim građanima", naveo je Karapetrović.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS kazali su da se do utorka očekuje sunčano vrijeme.

Ispaljeno 70 protivgradnih raketa

"Protivgradna preventiva" dejstvovala je na jaku grmljavinsku oblačnost koja se u četvrtak naveče iz Hrvatske prenijela na područje Republike Srpske i ispaljeno je 70 protivgradnih raketa.

Iz ovog preduzeća je saopšteno da je dejstvovano praktično duž cijele granične linije uz rijeku Savu.

"Do 50 minuta poslije ponoći ispaljeno je 70 protivgradnih raketa", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije