Društvo

Nova naredba u FBiH - zatvoriti vrtiće, škole i fakultete

Nova naredba u FBiH - zatvoriti vrtiće, škole i fakultete
Foto: Ilustracija | Nova naredba u FBiH - zatvoriti vrtiće, škole i fakultete

SARAJEVO - Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva uputio je danas naredbu da se na najmanje 15 dana zatvore vrtići, te obustavi nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog širenja virusa korona.

Ova naredba upućena je kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva.

Federalni krizni štab je u novoj naredbi naložio i obustavljanje kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona u trajanju od najmanje 15 dana.

"Preporučuje se građanima i stranim državljanima u FBiH da se radi zaštite vlastitog zdravlja i zaštita javnog zdravlja građana, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, odnosno kriznih štabova kantonalanih ministarstava zdravstva, kao i zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH", saopšteno je iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH (FBiH).

Federalni krizni štab preporučuje svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području FBiH da, dok traje obustava nastave, izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

Svim građanima i stranim državljanima u FBiH preporučuje se, takođe, da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja.

Menadžmentima zdravstvenih ustanova u FBiH preporučuje se da zdravstvenim radnicima i saradnicima ne odobravaju putovanje u inostranstvo po bilo kojem osnovu.

Zdravstvenim radnicima u FBiH je naloženo da, u uslovima promijenjene epidemiološke situacije, do daljeg ne napuštaju FBiH ni po kojem osnovu.

Apeluje se na državljane FBiH koji žive ili rade u zemljama pogođenim virusom korona da ne dolaze u FBiH, zbog povećanja rizika od unošenja virusa, što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Federaciji.

Federalni krizni štab poziva medije da objavljuju preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od infekcije koje su dostupne na veb-stranici federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije