Društvo

Nova uputstva u Kantonu Sarajevo zbog velikog broja porodičnih klastera

Nova uputstva u Kantonu Sarajevo zbog velikog broja porodičnih klastera
Foto: Anadolija | Kanton Sarajevo izdao nova upustva zbog velikog broja porodičnih klastera

SARAJEVO - Zbog pojave velikog broja slučajeva iz porodičnih klastera, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavio je novo saopštenje za javnost.

U njemu se daju smjernice o mjerama za sprečavanje i kontrolu infekcije za osobe za koje se sumnja ili su potvrđeni slučajevi infekcije sa virusom korona (COVID-19) koje imaju blage simptome i ne zahtijevaju hospitalizaciju, već se samoizoliranje provodi kod kuće, prenosi Anadolija.

"Sumnjivi ili potvrđeni bolesnici s COVID-19 sa blagom kliničkom simptomatologijom (uglavnom groznicom, kašljem, glavoboljom i malaksalošću) ne zahtijevaju hospitalizaciju i mogu se tretirati kod kuće. Većina njih će se spontano oporaviti bez komplikacija. Kako se klinički znakovi i simptomi mogu pogoršati s progresivnom dispnejom zbog bolesti donjih dišnih puteva, većinom u drugoj sedmici bolesti, bolesnicima koji se liječe kod kuće treba pružiti upute ako primijete poteškoće s disanjem", navodi se u saopštenju Zavoda.

Stroga higijena ruku

Preporučuju da se ograniči broj osoba koje se brinu o sumnjivom ili potvrđenom pacijentu COVID-19 i bolje je da samo jedna osoba bude kao njegovatelj.

"Ta osoba treba biti zdrava i bez komorbiditeta kao visoki krvni pritisak, dijabetes, respiratorni ili srčani problemi. Osobe u domaćinstvu koje pripadaju rizičnim grupama (npr. starije osobe, imunokompromitirani ljudi ili osobe s postojećim hroničnim oboljenjima) trebaju izbjegavati kontakt s pacijentom i s predmetima s kojima je pacijent došao u kontakt. Pristup zajedničkim prostorijama trebalo bi ograničiti koliko god je to moguće, te se mora provoditi stroga higijena ruku", navodi iz Zavoda.

Ističe se da svi zajednički prostori trebaju biti dobro prozračeni, a površine koje se često dodiruju (kvake za vrata, prekidači za svjetlo) trebaju se često se čistiti neutralnim deterdžentima.

"Česta higijena ruku, posebno nakon kontakta s pacijentom ili bilo kojom površinom koju je dodirnuo pacijent, posebno prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon upotrebe toaleta. Toalet, lavabo u kupaonici itd. treba svakodnevno čistiti, izbjegavajući prskanje.

Površine i objekti trebaju biti dezinfikovani običnim izbjeljivačem u domaćinstvu", dodaje se u saopštenju te napominje da u kuću ne smiju biti primljeni posjetioci dok se pacijent u potpunosti ne oporavi.

Ako u kućanstvu ima više pacijenata sa sumnjom ili potvrdom COVID-19, svi pacijenti mogu biti izolovani u istu sobu, a preporučuje se da se izbjegava i fizički kontakt s članovima porodice.

Pratiti simptome

"Izbjegavajte što više boravke u zajedničkim prostorima i boravite u jednoj, dobro prozračenoj sobi. Nosite masku za lice koja pokriva nos i usta što je više moguće, posebno kad ste u zajedničkim dijeljenjim prostorijama", kazali su iz Zavoda te naglasili da treba izbjegavajti bliski kontakt s pacijentom što je više moguće i držati se udaljenosti od najmanje jedan metar.

"Često perite ruke, posebno nakon kontakta s pacijentom i bilo kojim predmetom koji je koristio pacijent (npr. pribor za jelo, posteljina, toalet, itd.). Voda i sapun učinkoviti su za pranje ruku, može se koristiti i alkoholna otopina za dezinfekciju ruku. Koristite ručnike za jednokratnu upotrebu da biste osušili ruke kad god su dostupni", stoji u saopštenju.

Njegovatelji trebaju biti u karantinu 14 dana nakon oporavka pacijenta i vršiti samopraćenje pojave simptoma COVID-19 kao što su temperatura, kašalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije