Društvo

Novalić: Sve bolnice aktivirati kao izolatorijume

Novalić: Sve bolnice aktivirati kao izolatorijume
Foto: Fena | Novalić: Sve bolnice aktivirati kao izolatorijume
Srna

SARAJEVO - Premijer Federacije BiH (FBiH) Fadil Novalić najavio je da će biti donesena naredba da se sve bolnice aktiviraju kao izolatorijumi za oboljele od virusa COVID-19.

Nakon sastanka s predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, kantonalnim premijerima, čelnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je rekao da je epidemiloška situacija u tom entitetu loša, te da se virus nekontrolisano širi, prenose federalni mediji.

"U dva i po mjeseca, koliko je trajalo stanje nesreće, i one rigoroznije mjere, imali smo 1.082 zaražena, 39 umrlih, 87 aktivnih slučajeva. Tada smo konstatovali da smo pobijedili koronu, ispostavilo se kao greška. Poslije suspenzije stanja nesreće imamo 8.488 zaraženih, što je osam puta više", istakao je Novalić.

On je rekao da je u FBiH trenutno aktivno je 3.513 slučajeva zaraze, te da je taj podatak alarmirajući da se nešto mora mijenjati.

"Mi kao FBiH smo bili lider u ona dva i po mjeseca i dogodilo se smrzavanje ekonomije. Više sebi nismo mogli dopustiti. Počeli smo popuštati mjere, ali ne do te mjere da daju ovaj rezultat", rekao je Novalić.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je da su na sastanku identifikovani problemi, te da je neophodno angažovanje svih nivoa vlasti u suzbijanju širenja virusa.

"Htjeli smo da ukažemo da je trenutno stanje prilično teško. Takođe, pozvali smo ih da prate sprovođenje mjera koje su donesene sa nivoa FBiH, ali i da donesu dodatne mjere. Neki kantoni su donosili sami mjere, kao što je to Kanton Sarajevo, a imamo i zabranu upotrebe nargila u Goraždu. Mislim da je važno angažovanje svih, a posebno inspekcijskih službi", istakao je Čerkez.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović situaciju je ocijenio kao nepovoljnu, te najavio pojačan rad inspekcije.

"Znamo da su sve oči uprte u inspekciju, a znamo da se neće ići s restriktivnijim mjerama. Dajemo do znanja kakve su mjere i na koga se odnose i koje su posljedice ukoliko se one ne primjenjuju. Inspekcijski organi će u narednom periodu pojačano raditi", naglasio je Ajdinović.

On je dodao da će u narednom periodu inspekcija pokušati vratiti stepen ozbiljnosti.

"Moramo biti konkretniji s više kontrola, tražimo da se angažuje veći broj inspektora. Komunikacija s policijskim strukturama je krajnje bitna", rekao je Ajdinović.

Na sastanku je rečeno da restriktivnije mjere neće biti uvođene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije