Društvo

Novinari demonstrativno napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete

Novinari demonstrativno napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete
Foto: Minja Šuković | Novinari demonstrativno napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete

BANJALUKA - Novinari su demonstrativno napustili Javnu raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojim se pokušavaju kriminalizovati kleveta i uvreda.

Novinari su poručili da je u pitanju skandalozan zakon, te da je njihov stav da on mora biti povučen iz procedure.

Napuštajući NSRS, novinari su na protokolu ostavili svoje zahtjeve za povlačenje spornog zakona.

Sandra Gojković Arbutina, glavni i odgovorni urednik Nezavisnih novina rekla je novinarska zajednica već mjesec dana priča o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona i zašto on mora biti povučen.

"Javnu raspravu od početka smo smatrali formom i samo da se ispoštuje zbog javnosti i znamo da tu se ništa novo neće donijeti. Zato je dogovor novniarske zajednice u Banjaluci, a nadam se i u ostalim gradovima da dođemo na javnu raspravu, donesemo svoje amandmane i primjedbe na ovaj Nacrt i smatramo bespredmetnim da ponovo ponavljamo sve ono što smo ponavljali u posljednje vrijeme, a da niko nije reagovao", rekla je Gojković Arbutina.

Ona je istakla da se u nekoliko navrata pokušalo doći do Miloša Bukejlovića, ministra pravde, a sada je došao na javnu raspravu i mislmio da nema smisla da se "tu natežemo".

"Imao je šansu. Zvali smo ga za izjave, na konferencije i nije se odazvao, sada smo odlučili da se samo pojavimo i drago mi je da smo došli u ovolikom broju i da napustimo javnu raspravu i time pokažemo besmisao. Sve je osmišljeno da se sve to zgura u četiri grada", rekla je Gojković Arbutina dodajući da će ova slika iz Banjaluke doprijeti do nekoga, mada su male šanse.

Milkica Milojević, novinar Euroblica koja se od 1988. godine bavi novinarstvom rekla je da pamti i član 133. Krivčnog zakona SFRJ, čuveni verbalni delkit, i da danas nema šta da se raspravlja na javnoj raspravi.

"Taj zakonski projekat odmah i u cjelosti treba da bude povučen i uvreda i kleveta ne smiju da se kriminalizuju. Imamo građanske zakone kojima je to sve regulisano. Donosioci odluka ne treba da zloupotrebljavaju smrt nesretnog mladića iz Laktaša koji se ubio zbog neprimjerenog snimka koji je za njega bio uvredljiv. Neovlašteno snimanje i distribuisanje sadržaja je već sankcionisano drugim članovima krivičnog zakona i to se moglo procesuirati i ako se htjelo", rekla je Milojević.

Ona je navela i da donosioci odluka ne treba da pretjeruju u ponavljanju stava da imamo sve više povratnika u vršenju prekšaja uvreda i kleveta, jer imamo jednog povratnika koji najčešće kleveće i vrijeđa i to javno, a to je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Ukoliko bi ovaj zakon, silom skupštinske većine bio usvojen, poručujem tužiocima i sudijama da postupaju po zakonu jednako prema predsjedniku i političkim moćnicima, tako i prema radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji", rekla je Milojevićeva.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka rekao je da je besmisleno bilo učestvovati u prividu demokratije koju pokušava izvršna i zakonodavna vlast da prikaže.

"Ovo nije javna rasprava, i ovdje se argumenti ne poštuju. Napuštajući javnu raspravu, novinarska zajednica je jasno poručila, povucite ovaj nacrt zakona. Ovaj zakon je toliko loše napisan, skandalozan i tolike posljedice može proizvesti da je besmisleno učestvovati i pokušati poboljšati. Na izlasku iz sale, i pisanim putem smo predali svoje zahtjeve da povuče ovaj skandalozan zakon, a neke kolege su dostavile amandmane da se povuku svi članovi koji se odnose na kriminalizaciju klevete i uvrede", rekao je Vukelić dodajući da će se usvajanjem ovakvog zakona biti narušena sloboda govora u Republici Srpskoj i pogoršati medijske slobode koje su sada na niskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije