Društvo

Obustavlja se raspodjela respiratora "Srebrene maline"

Obustavlja se raspodjela respiratora "Srebrene maline"
Foto: Fena / Arhiva | Obustavlja se raspodjela respiratora "Srebrene maline"

SARAJEVO - Raspodjela 100 respiratora firme "Srebrena malina" koja je počela juče biće obustavljena, rekao je za televiziju "N1" v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović.

Odluka je donesena nakon što je juče ustanovljeno, prvo u bolnici Goražde, da dva respiratora imaju sistemsku grešku, a jutros nakon pokušaja instalacije prva dva od 16 planiranih u KCUS-u, što je takođe bilo neuspješno.

"Smatramo da nema potrebe više pokušavati, dok se ne utvrdi u čemu je problem. U kontaktu sa instalaterima sam dobio informaciju da se sumnja u softversku grešku, ali to je samo jedna od mogućnosti. Razgovarao sam i sa šefom ekipe za instalaciju i direktorom firme Profesional Medic u Beogradu. Kako sam dobio objašnjenje uređaji rade korektno sa 50 posto, pa čak i 70 posto volumena, ali kod 100 posto dolazi do odstupanja. Oni će se obratiti vjerovatno proizvođaču ovih respiratora, ACM 812 A sa sjedištem u Pekingu", pojasnio je za "N1" Kadribegović.

Firma Profesional Medic iz Beograda već dobro sarađuje sa mnogim kineskim državnim firmama za proizvodnju medicinske opreme, a kako je rekao Kadribegović, očekuju povratnu informaciju. Ali, očekuju se da će to biti dug proces.

"Mi gubimo vrijeme, to je najgore. Svi resporatori biće vraćeni u skladište firme u Rajlovcu gdje su bili mjesecima smješteni. Objektivno, već smo vrijeme izgubili i prije jer nas je interesovalo ko je ovlašteni serviser za EU, preko Instituta za mjeriteljstvo. Moguć je i novi trošak, ali ti uređaji su pod garancijom 12 mjeseci proizvođača te 24 mjeseca po sklopljenom ugovoru 'Srebrene maline' i Federalne uprave Civilne zaštite", istakao je Kadribegović.

Za pomenutu televiziju su iz Tužilaštva rekli da su ovi događaji "potvrda ranije tvdnje Tužilaštva BiH, te će se i novonastale okolnosti cijeniti u segmentu prouzrokovane štete po budžet".

Za sada, podsjećamo, intenzivna istraga Tužilaštva BiH je u toku protiv četvorke - Fikreta Hodžića, vlasnika firme "Srebrena malina" koja je za Vladu Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem, nabavila po nalogu FUCZ i tadašnjeg direktora Fahrudina Solaka, bez dozvole Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH čiji je direktor Aleksandar Zolak, 100 respiratora iz Kine. Sve je plaćeno sa 10,5 miliona KM, budžetskog, odnosno našeg novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije