Društvo

Od danas u Srpskoj obavezno nošenje maske i na otvorenom

Od danas u Srpskoj obavezno nošenje maske i na otvorenom
Foto: Dražan Pozderović | Od danas u Srpskoj obavezno nošenje maske i na otvorenom

BANJALUKA - U Republici Srpskoj danas počinje sprovođenje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije kojim se do 16. novembra zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Ovim zaključkom, koji je Republički štab usvojio na jučerašnjoj sjednici, obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i lica koje obavljaju sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

U zatvorenim prostorijama, osim nošenja maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, svi moraju da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje mjera zabrana biće sankcionisano u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da moraju biti zaštićeni maskom, da obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, i pridržavaju se uputstava Instituta o organizovanju rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Zaključkom Štaba ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 časa do 16. novembra.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način kako je navedeno odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 16. novembra dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama koje je propisao Institut za sprečavanje pojave i širenja kovida 19 na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave (bioskopi, pozorišta, muzeji i slično) dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštivanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta.

Prema zaključku koji je donio Republički štab, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da borave u prostorijama, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti, kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja treba da organizuju rad od kuće za poslove za koje je to moguće.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije da na svom području donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije