Društvo

Odlazak u penziju vodi i kod psihologa

Odlazak u penziju vodi i kod psihologa
Foto: N.N. | Odlazak u penziju vodi i kod psihologa

DOBOJ - Odlazak u zasluženu penziju jedna je od najstresnijih faza u životu čovjeka, pa ga u tom periodu vrebaju mnoge psihosomatske bolesti, te zato stručnjaci u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja dobojskog Doma zdravlja smatraju da je sugrađanima koji su u trećoj životnoj dobi potrebna psihološka podrška, ne samo porodice, nego i društva.

"Kaže se da od 65. godine počinje starost, to je ono doba kada se čovjeku dešavaju promjene, ljudi odlaze u penziju. Poznat je fenomen 'praznog gnijezda', djeca odlaze, formiraju svoje porodice, treba da se snađu. I u tom smislu im treba podrška, ne samo porodice, već i čitavog društva, pa između ostalog možda i psihološka podrška", kaže Mladenka Milanović, psiholog u Službi.

Da bi najstarijim sugrađanima koji često pate od samoće upotpunili bar jedan dan, ovdašnje Udruženje penzionera je u saradnji sa Domom zdravlja organizovalo predavanje "Psihosomatske bolesti i značaj psihosomatske podrške", na koje su se odazvali oni najhrabriji, spremni da svoju muku podijele sa drugima.

"Kao što reče jedan naš penzioner, obrađujemo anatomiju naše duše. Smatram da je ovo veoma korisno što radimo i nastavićemo s ovakvim aktivnostima", navodi Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Penzioner Rajko Todorović je rekao da je cilj predavanja da nešto nauče.

"Znamo da su penzioneri obično narušenog zdravlja i svako predavanje o zdravlju je korisno", smatra on.

Upravo problemi sa zdravljem na većinu predavanja koje organizuje Udruženje dovodi i Slavku Džigumović.

"Imam problema, ali eto rješavam ih uz pomoć njih, koji su vrlo ljubazni, počevši od doktora, ali i Udruženja. U porodici imam i članove koji su zdravstveno oslabili", otkrila je Džigumovićeva.

Osim što su za penzionere održali predavanje, stručnjaci iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja na izvjestan način su najstarijim Dobojlijama predstavili šta je zapravo posao psihologa, psihijatara...

"Htjeli smo u stvari na ovakav način da približimo i naša zanimanja, jer cilj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja nije samo liječenje bolesti, već i rad na promociji mentalnog zdravlja", istakla je Mladenka Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije