Društvo

Odluka o nošenju maski u Srpskoj zavisi od epidemiološke situacije

Odluka o nošenju maski u Srpskoj zavisi od epidemiološke situacije
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Odluka o nošenju maski u Srpskoj zavisi od epidemiološke situacije

BANJALUKA - Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za sada neće izdavati preporuku nošenja zaštitnih maski, ali će eventualna takva odluka zavisiti od epidemiološke situacije, izjavila je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u ovom institutu Nina Rodić Vukmir.

Vukmirova je istakla da će za sada nošenje maski biti lični izbor.

"Važna je individualna odgovornost, svako sam procjenjuje rizike za svoje zdravlje, ali i rizike koje može da doprinese u zajednici", rekla je Vukmirova.

Ona je dodala da je evidentiran porast broja oboljelih od virusa korona.

"U Evropi i kod nas većina slučajeva je sa blažim simptomima koji se praktično prehodaju, neke osobe imaju težu kliničku sliku, većina su starije osobe sa pripadajućim hroničnim stanjima koje i ostale zarazne bolesti podnose teže", rekla je Vukmirova.

Ona je navela da je u Srpskoj u protekla 24 časa 58 odsto uzoraka (141 osoba) bilo pozitivno na virus korona, a da je hospitalizovano 66, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

"Stopa hospitalizacije jeste u blažem porastu, ali ne bilježimo porast umrlih, smrtnost je kao i u drugim zemljama na niskom nivou. Osobe se liječe i na taj način prolaze kroz ovaj soj virusa", istakla je Vukmirova.

Ona je naglasila da vakcinacija i dalje ostaje najvažnija mjera zaštite kada je riječ o zaraznim bolestima, a koju je u Srpskoj primilo oko 40 odsto stanovništva.

Vukmirova je napomenula da EU digitalni zeleni sertifikat više nije "zelen" ukoliko nije primljena treća doza.

"Ovih dana vakcinu primaju najviše ljudi koji planiraju putovanja ili duži boravak u inostranstvu, pa se odlučuju i na četvrtu dozu", rekla je Vukmirova.

U Institutu za javno zdravstvo Srpske na raspolaganju su vakcine "moderna", "fajzer" i "sinofarm", vakcinacija je omogućena radnim danom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije