Društvo

Ograničenje na Euro 5 čeka novog ministra

Ograničenje na Euro 5 čeka novog ministra
Foto: Ilustracija | Ograničenje na Euro 5 čeka novog ministra

SARAJEVO, BANJALUKA - Odluka kojom će se ograničiti uvoz polovnih automobila u BiH na Euro 5 standard već je spremna i na proljeće bi već mogla biti usvojena.

"Potrebne saglasnosti su prikupljene i čeka se novi ministar da tu odluku proslijedi Savjetu ministara BiH na usvajanje. Vjerovatno će se sačekati novi saziv Savjeta ministara BiH da se to usvoji", ispričao je izvor "Nezavisnih" iz Savjeta ministara BiH.

Inače, inicijativu, odnosno prijedlog za uvođenje Euro 5 standarda kao obaveznog za uvoz polovnih vozila u BiH, Savjetu ministara BiH treba da dostavi Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, u kojem nezvanično saznajemo da bi u narednih nekoliko mjeseci mogla biti upućena u proceduru.

Inicijativu za ograničavanje uvoza polovnih vozila na Euro 5 standard, a novih na Euro 6 još početkom prošle godine pokrenula je Privredna komora Federacije BiH, a Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nadležnim institucijama BiH uputilo je zahtjev za mišljenje, a gotovo sve institucije odgovorile su pozitivno, odnosno dale saglasnost na uvođenje strožih standarda prilikom uvoza vozila u BiH.

Odgovarajući na dopis Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, još ranije u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske su rekli da podržavaju sve aktivnosti koje se sprovode kako bi se izbjegle, spriječile ili smanjile štetne posljedice po životnu sredinu.

Inicijativa za strože uslove za uvoz polovnih vozila pokrenuta je isključivo zbog starosti vozila i poprilično loše situacije kada je zagađenje vazduha u pitanju. Prosječna starost vozila u BiH je veća od 17 godina, a ispod EU eko-standarda je više od 50 odsto od ukupnog broja vozila.

"Omjer uvoza novih i polovnih vozila u BiH, prema podacima iz 2015. godine, koji je 1:11, svjedoči da BiH ima povoljan ambijent u evropskim okvirima za uvoz polovnih vozila te postepeno postaje deponija starih vozila koja ne ispunjavaju sigurnosne i ekološke uslove za korišćenje u drugim zemljama i sve dok su u upotrebi dramatično utiču na kvalitet vazduha", rekli su još ranije u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Jedan od razloga za uvođenje zabrane za uvoz vozila ispod Euro 5, odnosno Euro 6 norme je i taj što u evropskim zemljama sve više gradova razmišlja da zabrani ili ograniči ulazak vozilima ukoliko zagađuju okolinu. Ustavni sud Njemačke je, recimo, nedavno odlučio da gradovi, ukoliko smatraju da treba, imaju mogućnost da velikim zagađivačima zabrane ulazak. Nakon te odluke, većina prije svega velikih gradova sprema se da vozilima od Euro 1 do Euro 4 zabrani ulaz, a u skorijoj budućnosti i Euro 5.

Nezvanične procjene govore da bi u narednih dvije do tri godine više od 12 miliona vozila iz evropskih zemalja moglo ići u izvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije