Društvo

Ogromna šteta na "Stazi ljubavi" na Jahorini, ali još nema krivca

Ogromna šteta na "Stazi ljubavi" na Jahorini, ali još nema krivca
Foto: Ustupljena fotografija | Ogromna šteta na "Stazi ljubavi" na Jahorini, ali još nema krivca

ISTOČNO SARAJEVO - Izlivanjem betona u potok Bistrica nastala je ogromna šteta na jahorinskoj, nadaleko poznatoj "Stazi ljubavi", potvrdili su iz Olimpijskog centra (OC) "Jahorina", dok iz inspekcije navode da su inspektori izlazili na teren, ali još nije poznato ko je kriv za ovaj incident.

Podsjetimo, prema ranijim tvrdnjama, investitor koji na Jahorini gradi apartmane prosuo je višak betona u čistu vodu Bistrice, koja na nekoliko mjesta presijeca "Stazu ljubavi", pa je beton potekao i čuvenom stazom.

Kako saznajemo, na teren su, nakon što su "Nezavisne novine" objavile tekst o ovom incidentu, izlazili ekološki i građevinski inspektor.

"Konstatovano je prosipanje betona u rijeku Bistricu i uništavanje 'Staze ljubavi' od strane NN lica. Izlivanje betona u rijeku utiče na fizičko-hemijske parametre vode. Betonom su zahvaćena šumska stabla i narušena je vegetacija oko rijeke", navedeno je u inspekcijskoj službenoj zabilješci, koja je u posjedu "Nezavisnih".

I Ratko Đurović, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Istočno Sarajevo, koji je prošle sedmice obećao da će inspekcija reagovati, potvrdio nam je da su dva inspektora izlazila na teren.

"Izlazili su ekološki i građevinski inspektor. Utvrdili su da je beton, dok je bio u tečnom stanju, najvjerovatnije istresen iz takozvanog miksera, nakon čega se to stvrdnulo. Mi sada prikupljamo informacije sa terena, da vidimo možemo li saznati ko je to uradio. Mislim da su u sve uključene i druge institucije", naveo je Đurović te dodao da neće proći bez kazne onaj ko je to učinio, ukoliko se utvrdi o kome je riječ.

Da su o incidentu upoznati, potvrđuju i iz OC "Jahorina", odakle ističu da je šteta ogromna.

"Prije nekoliko dana smo od radne grupe koja je bila angažovana na markiranju pješačkih staza dobili informaciju o šteti koja je nastala na 'Stazi ljubavi' odlaganjem betonskog otpada u Bistricu", rekli su za "Nezavisne novine" iz OC "Jahorina".

Dodaju da čekaju zvanični izvještaj o zatečenom stanju i ukupnoj nastaloj šteti, od strane radne grupe, kao i podnošenje prijave nadležnim organima.

"Naš način poslovanja u velikoj mjeri se bazira na zaštiti životne sredine i promovisanju zdravih životnih vrijednosti, ali i važnosti očuvanja prirode i podizanju ekološke svijesti. Uvijek se trudimo da svojim primjerom i ponašanjem skrenemo pažnju na to koliko je važno čuvati sjajnu prirodu koju smo dobili na čuvanje, ali nažalost, nerijetko svjedočimo neprijatnim situacijama nastalim isključivo ljudskim nemarom. Najstrože osuđujemo ovakve aktivnosti i apelujemo na sve da se ponašaju i djeluju u skladu sa prirodom i ekološkim kodeksima", poručuju iz OC "Jahorina".

Podsjetimo, ranije nam je Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina", rekao da se u zadnje vrijeme na Jahorini dešavaju veoma čudne stvari, po "brzim" principima.

"Svjedoci smo urbanizacije Jahorine, koja nigdje ne vodi, i sve ono što je Vlada RS uradila ulaganjem, bojim se da će pasti u vodu i da ćemo od Jahorine stvoriti destinaciju na koju ljudi više neće htjeti da dolaze, jer to više neće biti planina, nego grad sa betonskim soliterima u kojem se niko više neće osjećati prijatno", upozorio je Elek.

a

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije