Društvo

Okolić: Kasarne se neće davati za smještaj zaraženih virusom korona

Okolić: Kasarne se neće davati za smještaj zaraženih virusom korona
Foto: Arhiva | Okolić: Kasarne se neće davati za smještaj zaraženih virusom korona

SARAJEVO - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Mirko Okolić rekao je Srni da perspektivna vojna imovina, odnosno kasarne, neće biti ustupljene kao smještajni kapaciteti za osobe koje su zaražene virusom korona ili bolnice, jer bi se na taj način dovelo u pitanje zdravlje vojnika koji su neophodni za angažovanje u kriznim situacijama.

Okolić je rekao da je stav Ministarstva odbrane u Savjetu ministara isti kao i stav Savjeta ministara kada je riječ o perspektivnim lokacijama i da je to ujedno i stav Predsjedništva BiH.

"Stav je da kasarne u kojima su smješteni pripadnici Oružanih snaga ne dajemo za smještaj oboljelih po bilo kom osnovu ni za karantine niti za bolnice. Mi smo sa tim pitanjem išli i na sjednicu Savjeta ministara, a potom i prema Predsjedništvu BiH i oni su zauzeli isti stav. U krajnjoj liniji Predsjedništvo BiH će odobravati određene lokacije ukoliko do toga dođe i bez njihovog odobrenja one se ne mogu dobiti", rekao je Okolić.

Okolić je dodao da kapaciteti civilnih struktura nisu maksimalno iscrpljeni, a da se objekti Oružanih snaga mogu ustupiti jedino kada se sve civilne mogućnosti iscrpe.

"Davanjem takvih objekata mogli bi da sebi dozvolimo `luksuz` ulaska virusa korona među pripadnike Oružanih snaga. Kao što je bitno da među zdravstvene radnike ne uđe virus korona, isto tako je bitno da ne uđe i u Oružane snage jer se od njih očekuje ne samo da zaštite sebe nego da pruže pomoć stanovništvu ukoliko to bude potrebno", rekao je Okolić.

Prema njegovim riječima, postoji još drugih objekata koji se mogu koristiti za bolnice i karantine, a objekti Oružanih snaga samo u "krajnjoj nuždi".

Zaraženo sedam pripadnika Oružanih snaga

Zamjenik ministra odbrane BiH rekao je da je trenutno sedam pripadnika Oružanih snaga BiH pozitivno na virus korona, a da ih se 104 nalazi u samoizolaciji.

"Među zaraženima koji se nalaze na liječenju imamo zaista ozbiljnih slučajeva, ali se nadamo da će se izliječiti brzo i vratiti svome poslu", istakao je Okolić.

On je dodao da je od sedam zaraženih na virus korona šest na bolničkom, a samo jedan na kućnom liječenju.

Okolić je precizirao da su u Tuzli na bolničkom liječenju trojica pripadnika Oružanih snaga, a u Mostaru, Banjaluci i Bihaću po jedan.

On je naveo da je bilo blizu 300 pripadnika Oružanih snaga BiH koji su bili u samoizolaciji.

"Broj pripadnika Oružanih snaga BiH u samoizolaciji smanjuje se kako vrijeme odmiče. Moramo biti veoma oprezni da virus ne uđe u naše objekte i među naše pripadnike", naglasio je Okolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije