Društvo

Opet uginula riba u Spreči

Opet uginula riba u Spreči
Foto: N.N. | Opet uginula riba u Spreči

LUKAVAC - Osman Hodžić, predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH, rekao je da su na području Gračanice danas oko četiri sata ujutru primijetili veću količinu uginule, ali i ošamućene ribe nakon što je dan ranije iz "Global ispat koksne industrije" Lukavac (GIKIL) došlo do ispuštanja otpadnih materija u rijeku Spreču.

"Riba se poslije onog ranijeg incidenta koji se desio sa 'Sodom' počela vraćati u korito rijeke Spreče, ali ovaj novi događaj je ponovo poremetio migraciju ribe, a da ne pričam o smradu koji asocira na miris katrana", ističe Hodžić.

On dodaje da čekaju preliminarne rezultate uzetih uzoraka iz rijeke Spreče.

"Ništa ne prejudiciramo, ali se oko rijeke Spreče širi nesnosan smrad, a ima i otrovane ribe. Ovo je opasnije od 'bijelog mora' i za ovo neko mora odgovarati", kazao je Hodžić.

Dodao je da je Savez dobio video-snimak na kojem je prikazano GIKIL-ovo ispuštanje materije koja svojim izgledom asocira na katran.

Nakon toga je, ističe, upućen dopis federalnom vodnom inspektoru, koji je na osnovu dojave, skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova TK, izašao na teren.

Mustafa Bajić, šef Službe za civilnu zaštitu opštine Gračanica, kaže da se u večernjim satima širio užasan smrad, na katran i fenol.

"Ono što mi možemo da uradimo je to da dignemo uzbunu, da tražimo od nadležnih organa da se uključe maksimalno i da se zaustavi ispuštanje tih zagađujućih materija u vodotok rijeke Spreče", rekao je Bajić.


Pročitajte još: Otpadne materije ponovo ispuštene u Spreču 


Iz Građanskog aktivizma Gračanica kažu da je neugodan miris koji dolazi iz ovog ispusta teško opisati.

"Molimo inspekcije da se oglase i izađu na uvid", kažu oni.

U saopštenju iz GIKIL-a ističu da je došlo do tehničkog kvara, tačnije do propuštanja razdvajača sirovog katrana, prilikom čega je iscurila i manja količina natkatranske vode.

Suad Imamović, izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u, izjavio je za federalne medije da se saniranju kvara pristupilo odmah po saznanju, te da je kompletan problem riješen za vrijeme rada prve smjene.

"Dakle, riječ je o kratkoj pojavi i tehničkom problemu i ono što je najvažnije za naše građane jeste da nije došlo do curenja katrana, nego manje količine natkatranske vode koja nije mogla ostaviti veće posljedice", tvrdio je Imamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije