Društvo

Otpadne materije ponovo ispuštene u Spreču

Otpadne materije ponovo ispuštene u Spreču
Foto: Screenshot | Otpadne materije ponovo ispuštene u Spreču

LUKAVAC - Iz Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas je došlo do ispuštanja otpadnih materija u rijeku Spreču, tvrde ovo iz Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH u čijem se posjedu nalazi videosnimak koji prikazuje ispuštanje tečnosti koja svojim izgledom asocira na katran.

Predsjednik Upravnog odbora Sportskog ribolovnog saveza Federacije BiH Osman Hodžić za "Klix.ba" je rekao da je ovaj savez dobio videosnimak na kojem je prikazano GIKIL-ovo ispuštanje materije koja svojim izgledom asocira na katran. 

Nakon toga je, naveo je on, upućen dopis federalnom vodnom inspektoru koji je na osnovu dojave skupa s postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva u Tuzli i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izašao na teren.

"Ispust u rijeku Spreču se dešava na potezu između GIKIL-a i Puračića i ovo nije prvi put. Prošli put kada je Agencija vodnog područja rijeke Save radila analizu, rezultati su pokazali prisutnost velike količine kancerogenih materija. Dakle, riječ je o opasnim materijama koje negativno mogu utjecati na biljni i životinjski svijet, kao i na ljude", tvrdi Hodžić.

Još uvijek se sa sigurnošću ne može govoriti o sastavu tečnosti koja je ispuštena iz GIKIL-a u Spreču, a navodno su nakon obavljenog uviđaja uzeti uzorci vode koji su poslani na analizu. 

S druge strane, kada je riječ o curenju toksične materije iz takozvanog "Bijelog mora" Fabrike sode "Sisecam soda" u Lukavcu, Hodžić ističe da Sportsko ribolovni savez Federacije BiH još uvijek nije dobio rezultate sprovedenih analiza od Agencije za vodno područje rijeke Save, ali i nadležnih inspekcija na kantonalnom i federalnom nivou te resornih ministarstava.


Možda će vas zanimati i ovo: Protesti ribolovaca: Da li su rijeke bogatstvo ili otpadni kanali 


"U pisanoj formi smo dobili izvještaj o zatečenom stanju, a zvanične analize o tome šta je pronađeno u talogu i vodi rijeke Spreče još uvijek nema. Dosad je samo urađena sanacija na taložnici Bijelo more i sve se završilo na tome", dodao je on.

Podsjećamo da je krajem aprila došlo do ispuštanja tečnosti iz taložnika otpadnih voda fabrike "Sisecam soda" u rijeku Spreču.

Tada je došlo do pomora ribe u Lukavcu, Gračanici i Doboju, a Hodžić koji obnaša i funkciju sekretara Sportskog ribolovnog društva Drijenča iz Gračanice kaže da još uvijek nije poznato kada će doći do poribljavanja.


Pročitajte još:

 Tečnost iz taložnika se izlila u Spreču, obavezno uzorkovanje vode 

Velike količine taloga iz fabrike se izlile u rijeku Spreču

Protestom traže krivca za ekološku katastrofu u Spreči


"Sada je potrebno uraditi nove analize vode i tek kada se ustanovi da je ona bakteriološki ispravna onda ćemo moći govoriti o poribljavanju", naglasio je Hodžić.

(NN, Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije