Društvo

Organizacioni odbor "Bh. povorke ponosa": Ovo je zločin iz mržnje

Organizacioni odbor "Bh. povorke ponosa": Ovo je zločin iz mržnje
Foto: Pixabay | Organizacioni odbor "Bh. povorke ponosa": Ovo je zločin iz mržnje

SARAJEVO, BANJALUKA – Napad na članove/ice Organizacionog odbora "Bh. povorke ponosa" i članove/ice LGBTIQ zajednice u Banjaluci je bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, saopšteno je iz Organizacionog odbora "BH. povorke ponosa".

"Ovo je bio organizovani napad za koji je odgovorna policija Banjaluke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Mi smo od strane policije isporučeni huliganima", navode ovog odbora.

Zahtijevaju podizanje bezbjednosti na najviši nivo, kako bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i Republici Srpskoj dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj BiH i nastaviće postojati.

"Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba", smatraju oni.

Dodaju da je policija došla prije napada u prostorije gdje su kao članovi/ice 'Bh. povorke ponosa' trebali da se na tajnoj lokaciji sklone kako bi, kakom ističu, bili sigurni.

"Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasili su da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banjaluke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene na sred ulice, te su otišli sa policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje", tvrde iz Organizacionog odbora "BH. povorke ponosa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije