Društvo

Osmijeh kao najveći poklon

Osmijeh kao najveći poklon
Osmijeh kao najveći poklon

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika djeca iz Osnovne škole "Branko Ćopić" održala su danas u Domu omladine u Banjaluci priredbu i uručila paketiće djeci sa Daunovim sindromom iz Dječjeg edukativnog centra "Svjetlice".

Oni su za mališane pripremili prigodan program i paketiće, a ono što je posebno u ovom druženju jeste činjenica da su djeca iz OŠ "Branko Ćopić" sama inicirala druženje sa drugarima iz Centra "Svjetlice", te sama kupila stvari i napravila paketiće.

Inicijativa

Branislava Pejašinović, direktorka OŠ "Branko Ćopić", navela je da je inicijativa krenula od članova Crvenog krsta ove škole koji su već odavno poznati po svojoj humanosti.

"Njihovoj inicijativi su se priključile i mlađe generacije iz hora i dramske sekcije koje su i izvele današnju priredbu", rekla je Pejašinovićeva.

Ona je posebno istakla da je osoblje škole ponosno na svoje đake i na to što imaju želju da pomognu i posjeduju ogromnu svijest o problemima drugih.

"Ovo je prvi put da su djeca bez poteškoća samoinicijativno pripremila jednu ovakvu akciju, što je stvarno divno. Ja kao roditelj i kao koordinator u 'Svjetlicama' ponosna sam na današnju djecu koja su prepoznala važnost onoga što mi radimo i potrebe da se sva djeca druže zajedno", rekla je Željka Perišić, koordinator DEC "Svjetlice".

Prema njenim riječima, najveći značaj je upravo to što je ovo primjer da "dolaze generacije koje će imati puno veću svijest o potrebama drugih nego što današnje generacije, nažalost, imaju".

Zajedno otpjevali "Kad si sretan"  

Istakla je da su se na kraju priredbe sva djeca zajedno popela na pozornicu i otpjevala pjesmu "Kad si sretan", što je pravi primjer inkluzije i socijalnog uključivanja djece sa poteškoćama u razvoju u vršnjačku grupu.  

Vera Višić, majka djevojčice sa Daunovim sindromom i član DEC "Svjetlice", istakla je oduševljenje roditelja i djece iz ovog centra.

"Nadam se da će postupci ove humane djece iz škole 'Branko Ćopić' biti primjer svima, kako mladima, tako i starima, te da će iz njihovog primjera nešto naučiti. Priredili su nam dosta poklona, predstavu, izvedbu hora i paketiće, ali najveći poklon sigurno nam je bio osmijeh i sreća naše djece zbog toga što su se neki i prvi put osjećali prihvaćenim od strane okoline društva, a ne samo svoje porodice", rekla je Višićeva.

Dječji edukativni centar "Svjetlice"  

Dječji edukativni centar "Svjetlice" započeo je rad 2005. godine različitim aktivnostima u cilju podsticanja razvoja djece predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta kao i podrške roditeljima u njihovoj ulozi.

"S velikim interesom uskoro smo uključili i djecu koja imaju Daunov sindrom u vršnjačku grupu te smo program rada proširili na rad sa ovom grupom djece i njihovim roditeljima", rekla je Željka Perišić, koordinator DEC "Svjetlice".

Dodala je da se njihove aktivnosti odvijaju kroz kreativne radionice za djecu predškolskog uzrasta, podršku djeci sa teškoćama u učenju, individualna i grupna savjetovanja za roditelje, radno-okupacione terapije za djecu sa Daunovim sindromom i projektne aktivnosti. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije