Društvo

Osobe sa invaliditetom majstori fotografije

Osobe sa invaliditetom majstori fotografije
Foto: Vesna Duka | Osobe sa invaliditetom majstori fotografije Osobe sa invaliditetom majstori fotografije

TREBINJE - Nekolicina osoba sa invaliditetom iz istočne Hercegovine uspješno je završila kurs fotografije koji je vodio poznati trebinjski fotograf Željko Keko Budimir, takođe osoba sa invaliditetom, a dobar dio svojih fotografija su ponudili i u prodaju na izložbi pod nazivom "Fotografijom u bolje sutra“, otvorenom u Kulturnom centru Trebinje.

Sve je realizovano u okviru šireg projekta koji finansira Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, a provodi Centar za koordinaciju i podršku invalidnim licima istočne Hercegovine.

Fotografije su bazirane na prikazima života, rada i prepreka sa kojim su suočavaju osobe sa invaliditetom, a prema riječima Željka Budimira, radionce koje su se sastojale od usmenog predavanja i praktične obuke.

Kaže da je ovim polaznicima kursa bilo potrebno samo dati kameru u ruke i objasniti im kako se prave kompozicije, kadrovi i ostalo, pa ih pustiti da se sami izraze i pokažu svoj pogled na svijet.

Jedna od fotografa bila je i Milica Ijačić, djevojka sa invaliditetom kojoj je fotografija samo jedan od hobija, a što joj, kako kaže, predstavlja samo jednu od mogućnosti da svijet posmatra sa pozitivnije strane.

„Imam ovdje nekoliko izloženih slika na kojim sam fotografisala svoju prijateljicu koja je takođe korisnik invalidskih kolica, a koju sam prikazala u svakodnevnom životu, pranja i širenja veša, jer sam željela prikazati jednu ženu koja ima invaliditet, ali može da obavlja sve svoje svakodnevne obaveze sasvim normalno“, kazala je Milica.

Branimir Tamindžija, predsjednik Centra za koordinaciju i podršku invalidnim licima istočne Hercegovine, kaže da je ovo, u stvari, treća godina za redom kako se u saradnji sa resornim ministarstvom provodi ovaj projekat i da se pokazao izvanrednim.

"Projekat nije krenuo stihijski, već smo prije pokretanja sagledali situaciju i želje mladih osoba sa invaliditetom koje su se opredijelile da se okušaju u fotografiji, pa smo angažovali profesionalnog fotografa, osobu sa invaliditetom, Željka Budimira Keka, a onda smo nabavili i veći broj foto aparata, dronova, ali i ostalih ljudi koji će pomoći da se osobe sa invaliditetom bave time, pa smo nakon svega dobili 40 fotografija, a stručni tim je za ovu izložbu odabrao 60 fotografija od 17 autora“, kazao je Tamindžija.

On napominje da će sav novac od prodatih fotografija ići za Udruženje oboljelih od multiple skleroze istočne Hercegovine, jer Centar kojim rukovodi već 11 godina provodi božićnu humanitarnu akciju pomoći najugroženijim porodicama u istočnoj Hercegovini, tako da je prošle godine dobilo takvu pomoć 166 višečlanih socijalno ugroženih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije