Društvo

Otac se odriče sina koji se borio za Islamsku državu

Otac se odriče sina koji se borio za Islamsku državu
Foto: N.N. | Otac se odriče sina koji se borio za Islamsku državu

VELIKA KLADUŠA - Šefik Ćufurović (67), koji živi u Donjoj Slapnici, nadomak Velike Kladuše, kaže kako ne želi više da zna sa svoga sina Ibru, koji se borio u redovima Islamske države na sirijskom ratištu i čije se izručenje Bosni i Hercegovini očekuje svakog časa.

Šefik kaže kako je on bez njegovog znanja otišao u Siriju i smatra kako je svemu kriv Bilal Bosnić, koji je djelovao na ovim prostorima, a prije četiri godina ga je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa.

Podsjećamo, Bosnić je proglašen krivim da je 2013. i 2014. održavao govore s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da se priključe organiziranoj terorističkoj grupi u tzv. Islamskoj državi, nakon čega je više osoba otišlo da se bori u Siriju i Irak, a među njima i pomenuti Ćufurović.

"Nije me poštivao niti slušao i mogu samo da mu poručim da za njega kod mene nema mjesta. Više je slušao Bilala Bosnića, koji ga je uputio tamo u Siriju i ja sam odlučio da, i kada umrem, on nema pravo na nasljedstvo", kaže Ćufurović.

Očekuje da ga, po izručenju sina, Sud pozove kako bi svjedočio o određenim događajima.

Dodaje kako se njegov sin prije nekoliko godina upoznao sa Bosnićem i potom otišao od kuće te da je povremeno dolazio i najviše razgovarao s majkom.

"Čak je i nju pozivao da im se pridruži. Ja sam od prvog dana bio protiv toga, on je to znao i nas dvojica nismo ni pričali, jer sam za njega bio nevjernik. Nisam znao da je otišao u Siriju sve dok se odatle nije javio bratu. Ja sam ga hranio i odgajao dvadeset godina, a sada ne želim da znam za njega", kaže Šefik.

Dodaje kako je svjedočio na suđenju Bosniću i smatra kako je kazna od sedam godina zatvora, koja mu je izrečena, preblaga.

"Te sudije i tužioci ne misle na moje ili bilo čije drugo dijete. Koliko samo košta čovjeka da dijete izvede na pravi put, da ga othrani i odškoluje. Nije samo moj sin otišao u Siriju, otišlo ih je još i svi oni kad se vrate treba da kažu istinu, ko ih je zaveo i uputio tamo", kaže Ćufurović.

Inače, posljednjih dana aktuelna je priprema za preuzimanje dvojice državljana BiH koji se nalaze u kampu "El-Roj" u sjeveroistočnoj Siriji, a koji su se borili za Islamsku državu (ISIL). Jedan od njih je Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice, kod Velike Kladuše, drugi je Abdulah Armin Čurt iz Sarajeva.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kaže kako su spremni za njihovo preuzimanje i da se čeka samo najava njihovog prebacivanja u Sarajevo.

Ćufurović i Čurt nalaze se u pritvoru koalicionih snaga u sjeveroistočnoj Siriji. Tamo su odvedeni nakon što su zarobljeni u borbama snaga antiterorističke koalicije i ostataka paravojnih jedinica poraženog islamističkog kalifata.

Njih dvojica trebalo bi odmah da budu prebačeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH, jer se nalaze na crvenim potjernicama Interpola i za njima je ranije raspisana međunarodna potjera. Za njih je Tužilaštvo BiH prije dvije godine tražilo da im bude određen pritvor i to će, nakon što budu prebačeni, biti učinjeno po automatizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije