Društvo

Ova kazna prijeti muškarcu koji je dronom udario u helikopter MUP RS

Ova kazna prijeti muškarcu koji je dronom udario u helikopter MUP RS
Foto: Tanjug | Ova kazna prijeti muškarcu koji je dronom udario u helikopter MUP RS

BANJALUKA - Ukoliko se muškarcu koji je upravljao dronom koji je u nedjelju udario u helikopter MUP-a RS dokaži krivica, prijeti mu novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine, a čak u nekim slučajevima kazna zatvora od jedne do pet godina.

Službenici Policijske uprave Banjaluka su naknadno identifikovali muškarca iz Banjaluke koji je upravljao ovom bespilotnom letelicom i kako kažu iz MUP-a Srpske protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske kod ovog krivičnog djela navodi se da ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar ili je protivpravno oduzme radi privremene upotrebe, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

"Ko oduzme tuđe motorno vozilo koje je neovlašteno upotrijebio za vožnju ili je na vozilu pričinjena veća šteta, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine. Ako je djelo izvršeno iz mržnje ili obijesti ili je time prouzrokovana znatna šteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina", stoji u Krivičnom zakoniku RS.

Podsjećamo, iz MUP RS apelovali su na vlasnike bespilotnih letjelica, tj. dronova da poštuju pravila korištenja dronova, te upozoravaju na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi.

Vezane vijesti: 

Gdje nije dozvoljeno koristiti dron?

MUP RS poslao upozorenje vlasnicima dronova nakon incidenta u Banjaluci

"Nezavisne" saznaju: Identifikovan muškarac koji je dronom oštetio helikopter MUP-a RS

Dron udario u helikopter MUP-a Srpske (VIDEO)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije