Društvo

Pacijentima iz Srpske dostupne sve zdravstvene ustanove u Srbiji

Pacijentima iz Srpske dostupne sve zdravstvene ustanove u Srbiji
Foto: N.N. | Pacijentima iz Srpske dostupne sve zdravstvene ustanove u Srbiji

BANJALUKA - Za pacijente iz Republike Srpske kojima su iscrpljene mogućnosti liječenja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu u Beogradu, biće dostupne sve zdravstvene ustanove koje djeluju u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji, rekao je direktor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Srpske Dejan Kusturić.

Kusturić je rekao da su jednakost u liječenju i mnogo bolja dostupost zdravstvene zaštite ključne odrednice sporazuma o saradnji iz oblasti zdravstvenog osiguranja između Republike Srpske i Srbije koji je danas potpisan, saopšteno je iz FZO.

Sporazum su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske Dejan Kusturić i direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije Sanja Radojević Škodrić.

Kusturić je podsjetio da su do sada pacijenti iz Srpske upućivani samo u one zdravstvene ustanove izvan Srpske koje su imale ugovor sa FZO, dodavši da bi ovaj sporazum trebalo da omogući bolji kvalitet liječenja, kao i veći izbor zdravstvenih usluga.

"Sa jednakošću i istim tretmanom pacijenata očekujemo i kraće čekanje na operacije, a znamo da je vrijeme najvažniji faktor efektnog liječenja. Pogodnost se ogleda i u jedinstvenim, dosta povoljnijim cijenama liječenja naših osiguranika u Srbiji, pa očekujemo i mnogo manje troškove za liječenje izvan Srpske", rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, manji troškovi znače samo jedno - više novca koji ostaje u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj kao podrška unapređenju razvoja zdravstvenog sistema.

Iz FZO Srpske napominju da će, kao i do sada, pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovam u Srbiji biti omogućeno onda kada se to liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, na preporuku zdravstvene ustanove iz Srpske.

"Dakle, procedura upućivanja ostaje ista i to onda kada se liječenje ne može sprovesti u zdravstvenim ustanovam u Srpskoj. O prijedlogu upućivanja odlučuje stručna komisija Fonda", pojašnjavaju u FZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije