Društvo

Pandemija ogolila sve probleme

Pandemija  ogolila sve probleme
Foto: N.N. | Pandemija ogolila sve probleme

BIHAĆ- Sindikat liječnika i stomatologa Unsko sanskog kantona organizirao je danas petominutni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama u ovome kantonu kako bi upozorio na teško stanje u zdravstvu, nagomilane probleme i sve lošiji status doktora i uposlenih u medicinskom sektoru.

Štrajk je organizovan simbolično u pet do dvanaest, a podržali su ga i sindikati ostalih radnika u zdravstvu.

Prema riječima Amira Rekića, predsjednika sindikata koji je organizirao štrajk, cilj je bio da se izrazi upozorenje dvomjesečnim kašnjenjem u isplati ličnih dohodaka, te zbog toga što još nije usvojen plan rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, iz čijeg fonda se finansira ovdašnje zdravstvo.

„Vrtimo se već dugo u trokutu prebacivanja odgovornosti između Zavoda, Vlade i Skupštine USK, a prema našim informacijama, na narednoj skupštinskoj sjednici trebalo bi da sve bude riješeno. Međutim, mi više ne možemo čekati da se poslože sve kockice u političkoj slagalici i spremni smo sa poduzmemo radikalnije mjere ukoliko se brzo ne dođe do rješenja“, istakao je Rekić.

Na ovaj način se također, kako je istakao, željelo upozoriti i na teško stanje u zdravstvu i neadekvatno vrednovanje rada liječnika i stomatologa.

„Tu su i brojni drugi problemi, kao što su novi kolektivni ugovor o radu koji čeka na usvajanje, zastarjela oprema i tehnologija s kojom radimo i brojna druga pitanja. Mogu slobodno reći kako u odnosu na ostale kantone imamo najlošiji položaj, a pandemija je ogolila sve probleme“, dodaje Rekić.

Prema njegovim riječima, kap koja je prelila čašu jeste ukidanje naknada za ljekare koji rade na kovid odjelima, kao i troškova odvojenog života za one koji se nalaze na specijalizacijama.

Prema Rekićevim riječima, ovdašnje zdravstvo je posebno oslabljeno zbog odlaska stručnog medicinskog kadra na radu u inostranstvo, a ova pojava je naročito bila prisutna poslednjih godina.

„U vrijeme pandemije ovaj problem je eskalirao, jer je stručni medicinski kadar premoren i ukoliko ne dođe do adekvatnog vrednovanja našeg rada bojim se da zdravstvu prijeti definitivna erozija“, kazao je Rekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije