Društvo

Patrijarh Porfirije u manastiru Glogovac kod Šipova

Patrijarh Porfirije u manastiru Glogovac kod Šipova
Foto: Srna/Arhiva | Patrijarh Porfirije u manastiru Glogovac kod Šipova

ŠIPOVO - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Glogovac kod Šipova.

Liturgija će početi u 9.00 časova, a patrijarhu će sasluživati arhijereji, sveštenstvo i monaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U manastiru Glogovac danas će biti održan i 30. tradicionalni Janjski sabor, saopšteno je iz SPC-a.

Patrijarh Porfirije je dvodnevnu posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj započeo juče u Mrkonjić Gradu, gdje su ga ispred Hrama Svetog Save dočekali brojni vjernici.

U čast dolaska srpskog patrijarha u Hramu Svetog Save služena je doksologija, a potom je Njegova svetost služio liturgiju.

Obraćajući vjernicima, patrijarh Porfirije je poručio da je vjera temelj na kome je srpski narod gradio sebe kroz vijekove, na kojem danas živi i bez kojeg nije moguće da ima bilo kakav pogled na budućnost.

Patrijarh Porfirije je istakao da je ovaj prostor u vremenu progona pravoslavne vjere bez stida i straha pokazivao svoju vjeru i sačuvao svetinje.

"Braćo i sestre, hvala vam na ljubavi, što postojite, hvala vam što živite pravoslavnom verom", poručio je vjernicima patrijarh Porfirije.

Nastojatelj manastira Glogovac iguman Jerotej rekao je Srni da je dolazak patrijarha veliki blagoslov i da je Janj, janjska okolina i ovaj kraj navikao da dočekuje patrijarha.

"Patrijarh Pavle je bio četiri puta ovdje, a sada dolazi Porfirije, tako da ništa nije slučajno, sve to ima sve svoju težinu, od 1991. godine do danas ovo je peti dolazak patrijarha", rekao je iguman Jerotej.

On je dodao u manastiru očekuju dolazak od 3.000 do 5.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije