Društvo

Pratite nas na Google news

Period od 18 do 21 godine ključan za djecu bez roditeljskog staranja

Period od 18 do 21 godine ključan za djecu bez roditeljskog staranja
Foto: N.N. | Period od 18 do 21 godine ključan za djecu bez roditeljskog staranja
N.N.

BANJALUKA - Udruženje "Misli dobro“ pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o socijalnoj zaštiti, u smjeru da se za djecu bez roditeljskog staranja briga u RS za njih produži sa 18 na 21 godinu.

Inicijativa druženja "Misli Dobro" je rezultat višemjesečnih razgovora sa profesionalcima koji direktno rade sa djecom bez roditeljskog staranja, i koji ističu da djeca sa 18 godina, kada prestane briga države za njih, dožive šok, teško se socijalizuju, imaju problema u radnoj sredini, i uopšte uzev, teško se uklapaju u sistem.

Iz udruženja tvrde da je praksa pokazala da aktuelno zakonsko rješenje nije dobro, te da djeca i pored velikih troškova, a po prestanku "starateljstva" od strane sistema, nerijetko ponovo postaju socijalni sučajevi.

"Inicijativa ne znači da djeca bez roditeljskog stranja treba da trajno ostanu u domu ili hraniteljskoj porodici, već da po zaposlenju, završeku školovanja i napunjenih 18 godina, započnu samostalan život, ali da o njima RS vodi računa do najmanje 21. godine kako bi im se omogućio i olakšao period adaptacije na novonastale životne okolnosti", navode iz Udruženja "Misli dobro“.

Svake godine, Dom "Rada Vranješević“ u Banjaluci napusti prosječno desetoro djece, što nije veliki broj, i ne iziskuje velika sredstva.

"Sigurni smo da uz dobru organizaciju i koordinaciju, RS ima znanja i mogućnosti da ih usmjeri na pravi put i pruži im svu moguću podršku, kako bi se osamostalili i postali njeni uzorni i dostojanstveni građani. Period od 18 do 21 godine je ključan za budućnost djece bez roditeljskog staranja", smatraju u Udruženju "Misli dobro“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije