Društvo

Počela kampanja "Niti jedna brza vožnja"

Počela kampanja "Niti jedna brza vožnja"
Foto: N.N. | Počela kampanja "Niti jedna brza vožnja"

BANJALUKA - U Banjaluci je danas počela preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja", koja će trajati do 31. avgusta.

Glavni inspektor u Jedinici za bezbjednost saobraćaja Uprave policije MUP-a Srpske Dragan Milošević rekao je da je prošle godine u 45 odsto nezgoda sa smrtnim posljedicama u Republici Srpskoj uzrok bila neprilagođena brzina.

”Osim što podržavamo ove preventivne kampanje, planiramo u narednom periodu i da preko svojih organizacionih jedinica sprovodimo planske mjere na kontroli brzine kretanja vozila, koje će se preduzimati tako što će biti uključeni svi uređaji za mjerenje prekoračenje brzine vozila”, rekao je Milošević.

Pomoćnik ministra sabraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je brzina jedan od glavnih uzroka nezgoda u saobraćaju, te apelovala na vozače da poštuju ograničenja brzine.

“Današnje aktivnosti usmjerene su prvenstveno na najmlađe, jer su nam oni i najvažniji. Ako ih na vrijeme naučimo da je važno vezati pojas i smanjiti brzinu, oni će uticati i na svoje roditelje, ali i biti odgovorni u budućnosti”, rekla je Kostićeva novinarima.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da istraživanja pokazuju da je prosječna brzina automobila u Srpskoj 76 kilometar na čas, ali da je zabrinjavajuće što su najveća prekoračenja zabilježena u naseljenim mjestima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović upozorio je vozače da što brže voze, više rizikuju.

“Ove godine smo počeli sa mjerenjem indikatora bezbjednosti saobraćaja, te u septembru očekujemo rezultate koliko procenata vozača u Republici Srpskoj poštuje ograničenje brzine u i van naselja”, rekao je Radović.

Kampanja je počela predstavljanjem simulatora prevrtanja vozila, direktnog sudara i drugim promotivnim aktivnostima za najmlađe.

Kampanju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Auto-moto savez Srpske, kompanija "Auto Milovanović" kao strateški partneri, te Radio-televizija Republike Srpske kao medijski partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije