Društvo

Podrška raseljenim licima i izbjeglicama

Podrška raseljenim licima i izbjeglicama
Foto: N.N. | Podrška raseljenim licima i izbjeglicama

BANJALUKA - Dragan Štrbac, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije razgovarao je danas sa predstavnicama CRS-a (Catholic Relief Services) za BiH, direktoricom Debi Šomberg i direktoricom programa Sanelom Imamović o saradnji institucija, projektima te planovima za predstojeći period.

Štrbac je rekao da je projekat „Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“, koji je završen prošle godine, dao odlične rezultate na terenu, a radi se o projektu kroz koji je ljudima, koji su stambeno zbrinuti kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, obezbijeđena podrška za osiguranje prihoda i pristup socijalnim pravima.

„Regionalni program stambenog zbrinjavanja je odličan projekat kojim se obezbjeđuju trajna stambena rješenja za izbjeglice i raseljena lica, ali ovim ljudima je, pored stambenih jedinica, često potrebna pomoć da bi stvorili uslove da u novim domovima mogu da žive od svog rada, a to je ono što smo osigurali projektom 'Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji',“ rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj ovog projekta, kojeg podržava Odjel Vlade SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije, a implementator je CRS, te je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica finansijski pomoglo njegovu realizaciju.

Šomberg, koja je ovu dužnost preuzela u avgustu prošle godine, je rekla da je impresionirana saradnjom CRS-a i Vlade Republike Srpske.

„Pomoć institucija Republike Srpske ne ogleda se samo u finansijskoj podršci, nego i drugim vidovima pomoći, kao što su identifikacija i odabir najugroženijih korisnika, i zahvaljujući upravo ovoj saradnji projekti koje realizujemo prevazilaze planirane rezultate,“ rekla je Šomberg.

Imamović je istakla da je upravo zahvaljujući odličnoj saradnji institucija  projektom „Integrisana podrška raseljenim licima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ obezbijeđena pomoć za 145 korisnika, iako je prvobitno bilo planirano 120.

Predstavnice CRS-a ovom prilikom su najavile da je Odjel Vlade SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije odobrio nastavak ovog projekta u 2019. i 2020. godini, te su razmotrene mogućnosti nastavka saradnje u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije