Društvo

Pogoršana epidemiološka situacija, Višković sazvao sastanak

Pogoršana epidemiološka situacija, Višković sazvao sastanak
Foto: Arhiva | Pogoršana epidemiološka situacija, Višković sazvao sastanak
Nataša Martić

BANJALUKA - Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj danas će predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održati sastanak u administrativnom centru Vlade Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Kako je navedeno, će biti razmatrana pogoršana epidemiološka situacija i mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Kako se navodi, sastanku će prisustvovati ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor Inspektorata Republike Srpske Milovan Krčo, glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se pogoršava epidemiološka situacija u Srpskoj, s obzirom na povećan broj lica koja dolaze na bolničko liječenje zbog virusa korona, piše Srna.

Šeranić je upozorio da je potrebno da se građani pridržavaju epidemioloških mjera, bez obzira na to što su stigle vakcine.

Govoreći o vakcinama "Sputnjik V", koje su početkom sedmice stigle u Republiku Srpsku, Šeranić je rekao da još nije dobio informaciju od veledrogerije da je od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimila dokument o kontroli kvaliteta.

"Nadam se da će to biti danas ili sutra, te čim dobijemo taj dokument ulazimo u proces vakcinacije prioritetnih grupa, a to su zdravstveni radnici koji još nisu vakcinisani, te zaposleni i korisnici staračkih domova", rekao je Šeranić.

On je dodao da će, kada se završi vakcinacija ovih grupa, ostatak vakcina biti usmjeren ka licima sa hroničnim oboljenjima.

Šeranić je rekao da će Ministarstvo dati saglasnost za nabavku "Fajzerovih" vakcina, jer je utvrđeno da su ispunjena određena tehnička pitanja koja je "Fajzer" imao, kao i da određeni logistički zahtjevi ovog proizvođača ne predstavljaju problem za Republiku.

Prema njegovim riječima, tempo nabavke, odnosno dopremanja vakcina, definisaće i tempo vakcinacije stanovništva.

Ministar očekuje da će u martu biti provedena vakcinacija vakcinama "sputnjik ve", ali da su dobrodošle i vakcine iz "Kovaks" programa, koje će ubrzati proces.

Govoreći o načinu nabavke vakcina u Republici Srpskoj, Šeranić je istakao da je sve bilo transparentno, urađeno u postojećim zakonskim okvirima, kao i da je Srpska spremna da preporuči i drugima način nabavke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije