SP Qatar 2022.

Društvo

Pojačana kontrola korišćenja pojasa i telefona u saobraćaju u Srpskoj

Pojačana kontrola korišćenja pojasa i telefona u saobraćaju u Srpskoj
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Pojačana kontrola korišćenja pojasa i telefona u saobraćaju u Srpskoj
B.Đ.

BANJALUKA - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas i sutra sprovešće akciju pojačane kontrole korišćenja bezbjednosnog pojasa I telefona u saobraćaju, saopšteno je iz MUP-a.

Akcija se sprovodi u cilju smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

"Bezbjednosni pojas, kao bitan i zakonski obavezan element pasivne zaštite u vozilima, u znatnoj mjeri utiče na smanjenje broja i težine povreda vozača, suvozača, ali i putnika. Takođe je neophodno naglasiti, da korišćenje mobilnog telefona od strane vozača u toku vožnje i pješaka za vrijeme kretanja kolovozom, odvlači pažnju i koncentraciju i povećava rizik nastanka saobraćajnih nezgoda", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je na osnovu analize rada ANPR kamere, koja je instalirana u okviru projekta "Pametan sistem, Banjaluka siguran grad", na jednoj lokaciji u gradu Banjaluka na mjesečnom nivou evidentira između 12.000-15.000 prekršaja nekorišćenja bezbjednosnog pojasa i između 4.000-5.000 prekršaja korišćenja mobilnog telefona koji nije prilagođen upotrebi u vozilu.

"Ministarstvo apeluje na građane da zbog sopstvene bezbjednosti, ali i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju, koriste bezbjednosni pojas, a svoju pažnju usmjere na saobraćaj, a ne na telefon", zaključuju iz MUP-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije