Društvo

Pokrenut još jedan monitoring nabavke respiratora

Pokrenut još jedan monitoring nabavke respiratora
Foto: Fena | Pokrenut još jedan monitoring nabavke respiratora

SARAJEVO - Agencija za javne nabavke BiH saopštila je da je pokrenula još jedan monitoring, odnosno praćenje postupka javne nabavke povezan s nabavkom respiratora, u namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, "a s obzirom na to da je prema mišljenju javnosti riječ o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki".

U saopštenju se navodi da su juče u medijima izašle informacije o firmama koje će vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na šta je ova agencija odmah reagovala traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora.

Iz Agencije su se obratili i firmama koje se pominju kao izvršioci usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o toj nabavci.

Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, a u uslovima epidemije virusa korona i pojačano praćenje postupaka, posebno pregovaračkih postupaka bez objavljivanja obavještenja na osnovu hitnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da je pregledano više od 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana.

Agencije za javne nabavke još jednom poziva sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da ih prijave na mejl adresu [email protected] jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta.

Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama biće detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju zakona, protiv odgovornih lica će biti podnesene krivične i prekršajne prijave, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije