Društvo

Pola bolnice u Doboju pretvoreno u kovid odjeljenje

Pola bolnice u Doboju pretvoreno u kovid odjeljenje
Foto: Ilustracija | Pola bolnice u Doboju pretvoreno u kovid odjeljenje

BANJALUKA, DOBOJ Samo još šezdesetak pacijenata pozitivnih na virus korona može da hospitalizuje bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju, u kojoj su trenutno zbrinuta 154 oboljela od ovog virusa, upozoreno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je konstatovano da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća.

"Ako bude broj veći od toga, mi ćemo se naći u velikom problemu. Otprilike pola bolnice je pretvoreno u kovid odjeljenje. Infektivno, Grudno, Kožno, Neurologija, Psihijatrija i Urologija su pretvorene u odjele za kovid pacijente. Mi nismo ugasili te službe. Mi smo te službe spojili sa drugima da bismo dobili prostor i krevete. Dobili smo 214 kreveta za kovid pacijente, od toga je 14 pacijenata u intenzivnoj njezi", rekao je Aleksandar Subotić, ljekar bolnice "Sveti Luka" i član Gradskog štaba za vanredne situacije.

Dodao je da bolnica ne može zatvoriti Interno, Hirurgiju i Ortopediju, jer moraju da zbrinu sva hitna stanja pacijenata iz cijele dobojske regije, koja broji 220.000 stanovnika, te je građanima savjetovao da se pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera kako zdravstveni sistem ne bi kolabirao u toj regiji. Naveo je da je medicinsko osoblje na izmaku snaga i pozvao sve ljude iz ove struke, a koji dosad nisu to uradili, da se uključe u borbu i priključe bolnici, odnosno lokalnom Domu zdravlja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, rekao je da je epidemiološka situacija u ovom gradu zabrinjavajuća, da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i apelovao na građane da poštuju epidemiološke mjere. Nakon sjednice Gradskog štaba rekao je da se u gradu i dalje sprovode odluke i mjere Republičkog štaba do 30. novembra, te da će posegnuti za rigoroznijim mjerama ukoliko se za to ukaže potreba.

"Mi nismo posegli za time, ostaju sve one mjere koje je Republički štab donio. Sljedeće sedmice pratićemo mjere Republičkog štaba, ako se bude situacija pogoršavala siguran sam da ćemo posegnuti za rigoroznijim mjerama. Ali opet apelujem i molim građane da pokušamo zajednički da pomognemo našim zdravstvenim radnicima jer ono što je u ovom momentu najbitnije je da sačuvamo naš zdravstveni sistem", rekao je Jerinić.

Marina Jotić Ivanović, ljekar u Domu zdravlja Doboj, kaže da su na području Doboja evidentirana 164 lica pozitivna na virus korona, a da je pod nadzorom 484.

Upozorila je da su dvije kovid ambulante Doma zdravlja Doboj stalno angažovane, da je od kraja oktobra povećan broj pacijenata i da broj pregleda na dnevnom nivou iznosi od 180 do 200.

Ivanovićeva je istakla da je konstantan pritisak pacijenata na ljekare, koji su na granici izdržljivosti, te da su u kovid ambulante povučeni i ljekari iz porodične medicine, što otežava rad ostalim timovima porodične medicine.

"Mi ne možemo u istom momentu zbrinuti sve. Trudimo se maksimalno i na gornjoj granici smo izdržljivosti da svima udovoljimo, da svakom pacijentu posvetimo dovoljno vremena i pažnje jer različita je klinička slika kod ove bolesti", kazala je Jotić Ivanovićeva.

Zlatko Maksimović, v.d direktora bolnice "Sveti vračevi" iz Bijeljine, kazao je da je epidemiloška situacija u ovom gradu teška, ali pod kontrolom.

"Daćemo sve od sebe da tako ostane i u narednom periodu, na liječenju u tri bijeljinske kovid bolnice je 105 pacijenata, od čega dvije trećine oboljelih imaju tešku kliničku sliku, više od 30 ih je životno ugroženo, dok je 18 oboljelih priključeno na respirator", kazao je Maksimović.

Dodao je da imaju dovoljno smještajnih kapaciteta da zbrinu lica koja su pozitivna na virus korona, ali i da mogu da naprave reorganizaciju unutar bolnica te da budu hospitalizovani svi pacijenti kojima je potrebno.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske rekli su da je kod njih trenutno hospitalizovana 439 pacijenata.

"Što se tiče težine kliničke slike, 167 pacijenata ima tešku, 208 srednje tešku, u izolaciji čeka se rezultat PCR testa za 10 pacijenata, a 54 pacijenta su životno ugrožena i zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Od ovog ukupnog broja njih 159 zahtijeva podršku kiseonikom", kazali su iz UKC RS.

U BiH pozitivne 924 osobe

U posljednja 24 časa od 2.787 testiranih uzoraka na virus korona u BiH su pozitivna 924, dok je 51 osoba kod koje je potvrđeno prisustvo kovida19 preminula.

U FBiH je juče bilo 443 novozaraženih, a preminulo je 27 osoba. U RS je registrovano 423 novooboljelih, dok je prijavljen 21 smrtni slučaj. U Brčko distriktu bilo je 58 novozaraženih, a preminule su tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije