Društvo

Pratite nas na Google news

Policija uključena u kontrolu mjera, broj gostiju zavisi od kvadrature

Policija uključena u kontrolu mjera, broj gostiju zavisi od kvadrature
Foto: Ilustracija | Policija kontroliše poštovanje mjera, broj gostiju zavisi od kvadrature
N.N.

BANJALUKA - Republički štab za vanredne situacije produžio je sve mjere u cilju suzbijanja virusa korona do 12. oktobra i objasnio da se ograničenje javnog okupljanja u grupama većim od 50 osoba ne odnosi na rad ugostiteljskih objekata, odnosno broj gostiju će zavisiti od površine objekta.

Odlučeno je i da osim dosadašanjeg nadzora od strane Republičke uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka vršiće i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Međutim, zaključkom je preciznije normirano da se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.

"Ugostiteljski objekti, bioskopi, pozorišta, muzeji i slično dužni su da organizuju svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance. Ovim je precizirano da se ograničenje javnog okupljanja u grupama većim od 50 lica ne odnosi na rad ugostiteljskih objekata, odnosno broj lica koja će moći da borave u ugostiteljskim objektima zavisiće od površine objekta", saopštio je Republički štab za vanredne situacije nakon 56. sjednice u Banjaluci.

Kako se dalje navodi, s tim ciljem, uvodi se obaveza ugostitelja i pružaoca usluga u oblasti kulture i umjetnosti (muzeja, bioskopa, pozorišta i slično) da na ulazu u objekat postavi obavještenje o ukupnom broju osoba koje mogu da borave u objektu u odnosu na njegovu površinu.

Oblik i sadržaj obavještenja definisaće JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije