Društvo

Pomoć roditeljima, spremni besplatni udžbenici

Pomoć roditeljima, spremni besplatni udžbenici
Foto: N.N. | Pomoć roditeljima, spremni besplatni udžbenici

BANJALUKA - U narednoj školskoj godini biće obezbijeđeno oko 19.000 kompleta besplatnih udžbenika za osnovce u RS, i to za učenike prvog razreda oko 9.300, a za učenike drugog razreda 9.700, dok će prvi put biti dodijeljeni i udžbenici osnovcima i srednjoškolcima koji su ostvarili pobjednička mjesta na republičkim takmičenjima.

Rekli su ovo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koje ističe da je za obezbjeđivanje udžbenika osnovcima predviđeno 978.350 KM.

"Ministarstvo će prvi put obezbijediti i besplatne udžbenike za učenike pobjednike republičkih takmičenja, i to 225 učenika osnovnih i 178 učenika srednjih i muzičkih škola, za šta će biti izdvojeno oko 60.000 KM", naveli su iz ovog ministarstva, što znači da je to ukupno 19.403 besplatnih kompleta udžbenika.

Navode da u taj broj nisu uračunati učenici iz višečlanih porodica jer za njih udžbenike obezbjeđuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, za šta je predviđeno 200.000 maraka.

Oni takođe navode da je za đake prvog razreda osnovnih škola potrebno nabaviti udžbenik "Prva knjiga", a za učenike drugog razreda komplete udžbenika sa spiska obaveznih udžbenika za drugi razred.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS od školske 2007/2008. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole.

Dragan Kovačević, direktor banjalučke Osnovne škole "Dositej Obradović", rekao je da su oni i dosad imali praksu da učenici prvog razreda dobijaju udžbenike, kao i učenici višečlanih porodica, ali i učenici koji su u stanju socijalne potrebe.

"Ovo što Ministarstvo radi je za svaku pohvalu jer će se na taj način rasteretiti budžet roditelja. Namjera da se učenicima koji su pobjednici republičkih takmičenja obezbijede udžbenici je pozitivna stvar kako bi se đaci stimulisali da postižu što bolje rezultate", rekao je Kovačević za "Nezavisne".

Milka R., majka prvačića, kaže da će besplatni udžbenici za mališane sigurno rasteretiti kućni budžet, posebno u porodicama koje imaju više članova.

"Pred septembar su uvećani troškovi zbog početka školske godine, za šta je potrebno izdvojiti dosta novca, ne samo za knjige, nego i odjeću, obuću, školski pribor i drugo", kaže ona.

Podsjećamo i da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva RS i Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, realizovati pilot projekat digitalizacije u desetak osnovnih škola u RS tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS dodaju da će u okviru ovog projekta biti implementirana demo-platforma za pristup digitalnim sadržajima, kao i obuka za nastavnike izabranih škola za upotrebu digitalnih sadržaja u nastavi.

"Nakon završetka pilot projekta i analize svih aspekata upotrebe digitalnih sadržaja u nastavi, u planu je projekat digitalizacije sadržaja za veći broj predmeta u osnovnim i srednjim školama u RS", kažu u resornom ministarstvu.

Brojka

9.300 kompleta udžbenika za prvačiće

9.700 kompleta udžbenika za drugi razred

225 za osnovce pobjednike

178 za srednjoškolce pobjednike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije