Društvo

Poruka građanima iz Tuzle: Probajte u Austriji ući u metro bez maske

Poruka građanima iz Tuzle: Probajte u Austriji ući u metro bez maske
Foto: N.N. | Poruka građanima iz Tuzle: Probajte u Austriji ući u metro bez maske

TUZLA - Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 18 slučajeva zaraze virusom korona što pokazuje da ovaj kanton bilježi porast broja zaraženih.

Kantonalni krizni štab danas je apelovao na građane da se pridržavaju mjera i istaknuo da nema zakonsko uporište za uvođenje restriktivnih mjera te izdavanje novih naredbi.

U Tuzlanskom kantonu trenutno aktivnih zaraženih je 400. Od tog broja, 29 je smješteno u COVID bolnici Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, dok je dvoje priključeno na respirator u specijalnom odjeljenju Klinike za plućne bolesti. Do danas je u ovom kantonu umrlo 17 osoba koje su bile pozitivne na virus, a najmlađa preminula osoba je rođena 1962. godine, dok je najstarija 1929.odište.

"Kliničke slike kod ovih pacijenata su bile izuzetno teške. Neki pacijenti su umrli u COVID bolnici dva sata nakon prijema. Kod većine njih su bila udružena oboljenja, obično s imunosupresivnom terapijom, zatim hemioterapijom su se liječili od različitih vrsta karcinoma. Imali smo i kardiovaskularnih pacijenata, kao i onih s neregulisanim dijabetesom, uz veoma pretile osobe", pojasnio je Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla. On je dodao da  Krizni štab Ministarstva zdravstva TK više nema pravnog elementa za provođenje naredbi, odnosno uvođenje restriktivnijih mjera jer je prestalo stanje prirodne nesreće.

"Na Kriznom štabu sam predložio ponovno uvođenje vanrednog stanja, ono ne znači zatvaranje privrednih subjekata ali znači potpuno drugačije ponašanje da ne možeš ući u tržni centar bez maske. Probajte u Austriji ući u metro bez maske, vidjet ćete da vam je 500 evra kazne, a kod nas sve može", rekao je on.

Situacija nije van kontrole ali je jako ozbiljna  za razliku od marta i početka pandemije, smatra resorna ministrica.

"U martu smo u kantonu imali apsolutno povoljnu situaciju, ali znamo da je došlo do naglog popuštanja mjera, čime je građanima poslana poruka da virusa više nema. Normalno, oni su se opustili, granice su otvorene te smo dobili importovane slučajeve. Nakon toga smo došli u poziciju lokalne transmisije i sada imamo ovakvo stanje. Od građana tražimo i molimo da budu oprezni te da se pridržavamo preporuka. Niko od nas nema pravo da ugrožava tuđe zdravlje", poručila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

U UKC- u Tuzla pozitivno je 17 zaposlenika, a u izolaciji je 26. Kroz prijemno-trijažne punktove od 8. marta do danas je prošlo 122.000 pacijenata.

Problem nedostatka zaštitne opreme menadžment UKC riješio je zahvaljujući Kantonalnom štabu civilne zaštite.  Kada je u pitanju proces testiranja, Zavod za mikrobiologiju trenutno raspolaže sa tri platforme za analizu uzetih briseva te je dnevni kapacitet do 300 testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije