Društvo

Potkozarje bi moglo ostati bez TV signala

Potkozarje bi moglo ostati bez TV signala
Potkozarje bi moglo ostati bez TV signala

SARAJEVO - BiH neće uspjeti u ovoj godini preći na digitalno emitiranje programa televizijskih stanica, jer nije dovoljno samo imati opremu, već je potrebno i postaviti je, pripremiti sistem, naučiti koristiti.

Ovo je u Sarajevu rekao Boris Bergant, specijalni izaslanik generalnog direktora Evropske radiodifuzne unije (EBU), koji se sastao s članovima Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BiH će 17. juna, kada ističe krajnji rok za digitalizaciju, biti jedina u okruženju koja neće preći na digitalno emitovanje RTV programa, a kako je rekao Bergant, u objektivnim okolnostima, potrebno je od tri do šest mjeseci da se sistem uspostavi. Poručio je da bi zbog kašnjenja s digitalizacijom veliki broj građana BiH mogao ostati bez signala, te da će neki repetitori biti smetnja susjednim zemljama u emitiranju digitalnog signala.

Naveo je kao primjer Potkozarje, rekavši da bi, ako se Slavonija bude žalila na smetnje kod emitiranja njihovog digitalnog signala, mogao biti ugašen taj repetitor ili znatno smanjen njegov signal, tako da bi veliki broj građana s područja koje pokriva mogao ostati bez prijema televizijske slike i tona.

Kao još jedan problem Bergant je detektovao i needuciranost građana po pitanju digitalizacije.

"Niko im nije objasnio da neće moći koristiti prijemnike koji nemaju HD rezoluciju, tako da će građani morati kupiti uređaj koji to podržava", objasnio je, dodajući da je u nekim zemljama to građanima plaćala država.

Hrvatska vlada, primjera radi, taj problem je riješila tako što je svim građanima koji redovno plaćaju RTV taksu omogućila besplatan uređaj koji podržava digitalni signal.

Bergant je izrazio žaljenje što BiH neće završiti proces digitalizacije do 17. juna, te je naglasio da ukoliko zemlje okruženja pređu potpuno na digitalno emitiranje, a BiH ostane na analognom sistemu, to će biti problem jer će remetiti frekvencije drugih zemalja.

"To nije politički problem. Stanovništvo susjednih zemalja bit će nezadovoljno jer ne može koristiti benefite uspostavljenog digitalnog signala, a bh. stanovništvo će biti nezadovoljno jer taj sistem još nije uspostavljen", zaključio je Bergant, kome je član Komisije Mario Karamatić prenio molbu da u BiH analogni signal ne bude isključen odmah nakon 17. juna.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Kadić (SDA) kazao je da nova parlamentarna većina ima razumijevanja o ovom pitanju, izražavajući nadu da će biti usvojene potrebne izmjene zakona i omogućeno rješavanje nagomilanih problema.

Na sastanku je bilo riječi i o dugovanjima javnih servisa u BiH, te nemogućnosti naplate RTV takse.

"Nismo smislili bolji način za demokratski dijalog od javnih RTV servisa, zato je važno osigurati njihovo ne samo adekvatno nego i dugoročno stabilno finansiranje", poručio je Bergant.

Lejla Babić, rukovodilac Odjela za međunarodne poslove BHRT-a, kazala je da je veliki problem to što javni servisi ne mogu stići platiti ni tekuće dugove EBU, te da već sad duguju četiri miliona KM.

Dodaje da međusobna dugovanja između entitetskih javnih emitera, te neplaćanje RTV takse dovodi u pitanje opstanak javnih servisa.

Neki od poslanika imali su pritužbe i na sam program javnih emitera.

Hrvatski kanal

Mario Karamatić, član Komsije, rekao je da problem u slaboj naplati RTV takse jeste nezadovoljstvo Hrvata programom, prije svega FTV-a.

"Problem svih problema jeste vratiti servise u sistem, da se počnu profesionalno ponašati, a ne da iznose političke konstrukcije", smatra on.

Specijalni izaslanik Boris Bergmant je istakao da EBU nema ništa protiv uvođenja kanala na hrvatskom jeziku, ali da je bitno da se stvore zakonski, tehnički i profesionalni uslovi za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije