Društvo

Potraga za uzrokom naglog skoka oboljelih od korone u RS

Potraga za uzrokom naglog skoka oboljelih od korone u RS
Foto: Ilustracija | Potraga za uzrokom naglog skoka oboljelih od korone u RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Drugi dan zaredom BiH obara rekord u broju novozaraženih virusom korona, jer je za 24 sata registrovano čak 385 oboljelih, dok je šest osoba preminulo od posljedica kovida-19.

Od tog broja u FBiH je virus otkriven kod 239 osoba, u RS kod 146, a u Brčko distriktu kod tri.

Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, a najveći broj oboljelih u RS evidentiran je u Banjaluci - 40.

U BiH je za 24 sata preminulo šest osoba od posljedica ovog virusa, i to dvije osobe u FBiH, tri u RS i jedna u Brčko distriktu.

Podsjećamo, u srijedu je registrovan 331 novi slučaj.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" je rekao da će se tek anketiranjem Higijensko-epidemiološke službe ovog instituta utvrditi koji su razlozi ovako naglog rasta broja oboljelih u RS.

"Sve osobe koje su testirane su imale simptome virusa korona i u skladu s definicijom slučaja im je uzet uzorak, te su na osnovu toga testirani. Tek će se anketiranjem utvrditi tačno porijeklo i razlog zbog kojeg su se zarazile", rekao je Zeljković.

Istakao je da Institut već više od dva mjeseca apeluje na građane da se pridržavaju predloženih mjera.

"Nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, lična higijena i dezinfekcija dovešće do rapidnog smanjenja broja pozitivnih lica na virus korona. Najčešće se kroz anketiranje ustanovi da je osoba bila negdje u kontaktu sa zaraženom osobom jer se nije pridržavala distance ili koristila zaštitnu masku", kazao je Zeljković.

Naveo je da u skladu s povećanjem broja oboljelih u narednim danima možemo očekivati da broj novozaraženih i dalje bude trocifren.

"Teško je predvidjeti, jer se situacija iz dana u dan mijenja, ali u skladu s ovim povećanjem očekujemo je da se trend nastavi", zaključio je Zeljković.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je juče da je sadašnji spektar preventivnih mjera s ciljem suzbijanja širenja epidemije virusa korona dovoljan, ali u slučaju daljeg pogoršanja situacije bilo bi potrebno preduzimanje oštrijih mjera.

"S ovim brojem oboljelih i postojećim spektrom mjera još možemo da radimo i vodimo koliko-toliko normalan život", rekao je Radojičić.

On je naglasio da se grad nalazi u situaciji u kojoj se mora voditi računa o oboljelima, stalno treba sugerisati građanima da se pridržavaju preventivnih mjera i da, prije svega, vode računa o svom i zdravlju ostalih, ali da se ne smije zaustaviti život.

"Vodimo računa o epidemiološkoj situaciji u gradu i sada smo u prilici da jednu nogu držimo na kočnici, drugu na gasu. Kočnica znači da ne smijemo potpuno pritisnuti i zaustaviti život, jer bi to imalo ogromne ekonomsko-socijalne posljedice, a gas znači da ne smijemo da pustimo kao da se ništa ne dešava", naglasio je Radojičić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije